2024. július 3. - Kornél, Soma

A gazdasági társaságokról szóló törvény adja a jogalapot

A gazdasági társaságokról szóló törvény egyik, idén ősszel beiktatott passzusa teremtett lehetőséget arra, hogy cégvezetőt állítson a Magyar Televízió élére a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöksége - tudta meg a testület több tagjától az MTI.
2009. december 10. csütörtök 13:04 - HírExtra
"Ha ezt a társasági szerződés nem zárja ki, a társaság legfőbb szerve a vezető tisztségviselők tevékenységének segítése érdekében egy vagy több cégvezető kinevezéséről határozhat. A cégvezető olyan munkavállaló, aki a vezető tisztségviselők rendelkezései alapján irányítja a társaság folyamatos működését. A cégvezető feladatkörében a gazdasági társaság érdekeinek elsődlegessége alapján köteles eljárni" - áll a jogszabályban, amely azt is kiköti, hogy a cégvezető tevékenysége nem érinti a vezető tisztségviselők társasággal szembeni felelősségét.

A törvény szerint a máshol lévő telephelyeken vagy fióktelepeknél is működhet cégvezető. E tisztség birtokosa és a képviseletre jogosult más munkavállalók képviseleti jogukat másra nem ruházhatják át.

Szerdán döntött - kétharmados többséggel, az MDF, az MSZP és az SZDSZ által delegált tagok támogató, a Fidesz és a KDNP küldötteinek ellenszavazata mellett - úgy a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége, hogy cégvezetőt állít a tavaly március eleje óta elnök nélkül működő, ügyvezető által irányított közmédium élére.

A posztra megválasztott Bednárik Imre hírigazgató az MTI-nek elmondta, szerdán kapott felkérést a tisztségre. Hatásköréről pedig úgy nyilatkozott, hogy ellenjegyzése kell a kifizetésekhez, valamint szerződések megkötéséhez, módosításához, felmondásához. Továbbá előzetes egyetértési joga van a személyzeti politika kialakításában és az azzal kapcsolatos döntéshozatalban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását