Kovács Lázár forral valamit!
Kovács Lázárral, az RTL Klub volt sztárszakácsával készített interjút a HírExtra: az Egyesült Államokból nemrégiben visszatért séf az új könyvéről, az Amerikai küldetésről mesélt lapunknak.
2009. december 20. vasárnap 08:29 - Győry S. József
Ezeket a tapasztalatokat miként tudja hasznosítani a közeljövőben?
A mai világban komoly szerepe van az internetnek, így a honlapomon rendszeresen frissülő tartalmakat fogok közzé tenni, de hamarosan mindenkinek lehetősége lesz élőben is főzni velem, a hamarosan induló főzőtanfolyamokon.
Tudna mesélni egy érdekes, akár vicces sztorit, aminek a kinti tartózkodása során lett fül és/vagy szemtanúja, esetleg részese?
Több száz fős vacsorára készültünk a nagykövetségen, rengeteg fontos vendéggel, így a vendéglátásnak is tényleg tökéletesnek kellett lennie. Az előkészületek során minden rendben is ment, a vendégek pedig kezdtek szép sorjában megérkezni. Utolsó mozzanatként a főételeket betoltam az ételliftbe, majd megnyomtam a gombot. Felsiettem az emeletre, a lift a főételekkel azonban nem érkezett meg, mivel beszorult két szint között. Hogy mi történt ezután a vacsorán, azaz a vacsorával, kiderül a könyvből.
Ön szerint világviszonylatban a magyarok mennyire jók a konyhaművészetben?
Az Alabárdos Étterem szakácsaként, több világversenyen is indultam, jó helyezéseket értem el, Washingtonban pedig alkalmam nyílt találkozni a többi nagykövetség séfjével. Azt gondolom, hogy jó alapokra építkezhetünk, viszont az is fontos, hogy merjünk újítani és kreatívnak lenni.
Ebben a tekintetben melyik nem a kreatívabb? A férfiak, vagy a nők? ( Szokás mondani, hogy egy nőnek „kötelező” főznie, de ha egy férfi főz, akkor utolérhetetlen.)
A férfiak azáltal, hogy nem tradicionális „kötelességüket” teljesítik, jobban a szabadjára tudják engedni a képzeletüket a konyhában, és talán merészebben is válogatnak a fűszerek és alapanyagok között. Ezt a dolgok egyik fele. A másik, amikor elvettem a feleségemet, egyáltalán nem tudott főzni, megtanítottam, s ma már, minden elfogultság nélkül állíthatom, jobban főz, mint a mestere. Szerintem ez az egész nem férfiak vagy nők kérdése, hanem egyénfüggő. Aki szeretne főzni, és van igénye az újdonságokra, az igazi felfedező túrára indulhat a gasztronómia világába.
Hamarosan itt a karácsony. Önnek mit jelent ez az ünnep, és hol, hogyan fogja ünnepelni?
A tavalyi karácsonyt a családommal Amerikában töltöttem, szerencsére a testvéreim meg tudtak látogatni minket, de nagyon várom már azt, hogy megint nagy családi körben tudjunk ünnepelni.
A tavalyi évben a halászlevet nem tudtam eredeti formájában elkészíteni, mivel nem voltak meg hozzá a megfelelő alapanyagok, így módosítottam a receptjét, sáfrányos fehérboros tengeri halleveset készítettem, ez és a tradicionális hálaadásnapi pulyka fog a nagy családi asztalra kerülni, ezek receptje egyébként megtalálható a könyvben.
A kis, meghitt ünneplésre a feleségemmel és a gyerekekkel, természetesen megint valamilyen újdonsággal fogok előrukkolni.
Mit jelentett Önnek a 2009-es év, és mit vár a 2010-es évtől?
Nem hiszek abban, hogy egy év forduló miatt, egyik napról a másikra megváltozna az ember élete, így a fogadalmaknak sem tulajdonítok nagy jelentőséget. Szeretem a kihívásokat, amiknek természetesen, 2010-ben is állok elébe.
Idén elkezdődött valami, amit a jövő évben folytatni szeretnék, ez pedig nem más, mint a főzés népszerűsítése. A CBA Könyvklub keretében, már dolgozom a következő szakácskönyvemen, ami a főzés alapjait fogja feltárni. Mindenkinek kellemes ünnepeket, és főzésben gazdag, boldog új évet kívánok.