2024. szeptember 19. - Vilhelmina

Rossz környék = daganat

A nyomorgó, elhanyagolt városnegyedekben élők gyakrabban halnak meg rosszindulatú daganatos betegségben, mint azok, akik jobb módú környéken laknak. A rossz környezet életkilátást rontó hatását, a Rákmegelőző Kutatás Határterületeinek kongresszusán ismertették.
2009. december 20. vasárnap 20:34 - HírExtra
Az Egyesült Államokban szinte minden súlyos "népbetegség" korai fölismerésére, megelőzésére és kezelésére indítottak országos vizsgálatot. Másfél évtizede 3,5 millió nyugdíjas kapott levelet, melyben fölkérték, hogy vegyen részt a tanulmányban, mely a rosszindulatú daganatok kockázati tényezőit igyekszik kideríteni.

A program elindítója az 50-71 éves nyugdíjba vonulók nemzeti szövetsége volt, amely több állam és nagyváros lakóit kérte fel a részvételre. Ez a vizsgálat azt kutatta, hogy az étkezési szokások és az életmód milyen formában és mértékben jelenthet kockázatot különféle betegségek kifejlődésére.

Az első leveleket 1995-ben küldték el és azóta félmilliónál is több idős amerikai táplálkozásáról, életkörülményeiről, illetve egészségi állapotáról gyűjtöttek érdekes adatokat. A most ismertetett eredmények arra világítanak rá, hogy a szomszédok gazdasági helyzete miképpen befolyásolja a családban élő idős emberek daganatos betegségeinek előfordulását.

Chyke Doubeni és munkacsoportja 565.000, ötvenévesnél idősebb ember adatait dolgozta fel. Föltételezték, hogy azok, akik szegény városnegyedekben laknak - így maguk is nehéz életet élnek - rosszabbul táplálkoznak, többet dohányoznak, mint a jómódú amerikaiak. Több közöttük az elhízott, a mozgásszegény életet élő, ezért általában betegebbek, mint a gazdag városrészek lakói.

Ez az eredmény már több korábbi fölmérésből ismert volt, a kutatókat azonban most az lepte meg, hogy a táplálkozástól, életmódtól, dohányzási szokásoktól függetlenül is egyértelműen kiderült: akinek a szomszédja a társadalom szélén élő, szegény ember, az gyakrabban hal meg valamilyen rosszindulatú daganatos betegségben, mint az, akinek a szomszédsága magasabb társadalmi csoportba tartozik.

A tízéves megfigyelés alatt 22 százalékkal többen haltak meg azok közül, akiknek igen gyenge körülmények között tengette életét a közvetlen szomszédja, mint a jobb módú szomszédok lakótársai. A kutatók a hatóságok figyelmét is fölhívják erre a közegészségügyi összefüggésre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását