2024. szeptember 16. - Edit

Bővítési folyamat és a Balkán a svéd eredmény

Az európai uniós bővítési folyamatban elért haladást és a nyugat-balkáni országok segítését nevezte a most befejeződő svéd EU-elnökség legfőbb külügyi eredményeinek hétfőn Carl Bildt külügyminiszter.
2009. december 22. kedd 11:55 - HírExtra
Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján a svéd diplomácia vezetője egyúttal jelképesen átadta a stafétát a január elsejétől hivatalba lépő elnökségi hármasnak, Spanyolországnak, Belgiumnak és Magyarországnak. Bildt úgy vélte, a következő - "spanyol" - félévben döntő haladást lehet elérni a Horvátországgal folytatott csatlakozási tárgyalásokon.

Ugyancsak haladásra számít a külügyminiszter a török, az izlandi és a macedón csatlakozási folyamatban, míg Szerbia kapcsán leszögezte, hogy az EU kész fogadni a hamarosan benyújtandó csatlakozási kérelmet.

Afganisztán esetében Bildt arra mutatott rá, hogy a választások után az EU aktívabb szerepet vállalt az országban.

Hangsúlyozta a svéd külügyminiszter azt is, hogy országa elnökségének idején az unió élénken támogatta az emberi jogi mozgalmakat és a demokratikus erőket Kínában, Iránban, Burmában, Kubában és Hondurasban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását