2024. szeptember 8. - Mária, Adrienn

Kire kenik a klímacsúcs kudarcát?

Főként az okozta a koppenhágai klímaértekezlet kudarcát, hogy az Egyesült Államok és Kína részéről hiányzott a kötelezettségvállalásra irányuló akarat - mondta az EU soros elnökségét ellátó Svédország környezetvédelmi minisztere Brüsszelben.
2009. december 22. kedd 15:43 - HírExtra
Washington és Peking, szövetségeseivel együtt elérte, hogy az ENSZ által szervezett, két héten át tartott konferencia 193 országot képviselő résztvevői csak minimális szinten tudták közös nevezőre hozni álláspontjukat - állapította meg Andreas Carlgren, az EU-országok környezetvédelmi minisztereinek tanácskozásán, amely a tagállami kormányokat képviselő Tanács idei utolsó miniszteri szintű ülése, és egyben a svéd elnökség által szervezett utolsó miniszteri tanácskozás volt.

Carlgren nagy kudarcnak nevezte a dán fővárosban tartott klímaértekezletet, hiszen azon nem sikerült megállapodni abban, ki milyen mértékben csökkenti a levegő felmelegedését okozó szén-dioxid-kibocsátást. Csupán egy olyan semmitmondó kompromisszumos okmányt "vettek tudomásul", amely célként fogalmazza meg, hogy a Föld légköre ne melegedjen fel 2 Celsius foknál nagyobb mértékben, valamint pénzeket ígér a fejletlenebb országoknak a klímavédelmi beruházásokhoz, ám jelentősebb összegeket csak a későbbi évekre helyez kilátásba.

A kudarcból tanulni kell - jegyezte meg a svéd miniszter, és azt hangsúlyozta, az ENSZ mechanizmusa, minden gyengesége ellenére mégis az a nemzetközi mechanizmus, amely a kisebb országoknak érdekvédelmet nyújt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását