2024. szeptember 22. - Móric

Több pénz jut a településőröknek

Az IRM január 1-jétől településőrönként 73.500 forint plusz 27 százalék járulék bértámogatást biztosít a településőr-program résztvevőinek.
2009. december 26. szombat 11:48 - HírExtra
A településőr-program része a "Rend és biztonság" nevet viselő, tízpontos közbiztonsági csomagnak, amelyet Bajnai Gordon miniszterelnök szeptember 7-én jelentett be. A programra szóló pályázati felhívás szeptember 15-én jelent meg, az önkormányzatok október 1-jétől alkalmazhatnak településőröket. Ennek eredményeként a megerősített rendőri jelenlét fenntartása mellett több szerep jut az önkormányzatok rendészeti tevékenységének.

Az IRM felhívására december 15-ig 771 önkormányzattól mintegy 1.500 településőr támogatására érkezett igény és csaknem ezer településőr foglalkoztatása indult el december 1-jéig.

A tárca tájékoztatása szerint a 2010. évi költségvetési törvény forrást biztosít a program folytatásához, ennek megfelelően azok a jelentkezők, akik még nem kaptak értesítést, igényük elbírálása után 2010. január 1-jétől részesülnek támogatásban. Azok a támogatottak, akik az idén már részt vettek a programban, jövőre is, külön igénylés benyújtása nélkül részesülnek a támogatásban.

A programhoz csatlakozni a www.irm.gov.hu honlapról letölthető, megújult támogatási megállapodás formanyomtatványának kitöltésével és visszaküldésével lehet.

A településőröknek előírt ruházatban, felszereléssel kell dolgozniuk, tevékenységüket az önkormányzatok irányítják. A bűnmegelőzésben együttműködnek a rendőrséggel, nincs sem hatósági jogkörük, sem kényszerítő eszközük. A feladatuk elsősorban az, hogy segítsék a hivatalos és közfeladatot ellátó személyeket.

Emellett közreműködnek a közvagyon - például a játszóterek - védelmében, támogatják az önkormányzati rendeletek betartását, a bűnmegelőzési, tűzvédelmi, köztisztasági, városrendészeti célkitűzéseket, rendezvényeken részt vesznek a rendfenntartásban, a forgalomirányításban, baleset, katasztrófahelyzet esetén pedig az összehangolt segítségnyújtásban, az élet- és vagyonmentésben, a helyreállítási munkákban, a rend helyreállításában.

Településőrnek azok a 18 életévüket betöltöttek jelentkezhetnek, akik legalább 8 általános iskolai osztályt elvégeztek, büntetlen előéletűek, valamint pszichológiai alkalmassági teszten is át kell esniük. Ha még nem végeztek el megfelelő szintű rendészeti tanfolyamot, akkor erre az önkormányzatnak kell beiskoláznia őket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását