Tovább emelkedett az élelmiszerek ára decemberben: az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO globális árindexe 15 havi csúcsra szökött fel a tavalyi év utolsó hónapjában.
2010. január 13. szerda 17:33 - HírExtra
A növekedést elsősorban a cukor, az olajos magvak és a tejtermékek drágulásával magyarázták a nemzetközi szervezetnél. A FAO élelmiszerár indexe - amely a havi globális árváltozásokat rögzíti egy meghatározott élelmiszercsoportból álló kosár alapján - 171,9 pont volt a novemberi 168 pontot követően. Ez 2008 szeptembere óta a legmagasabb mutató, de 20 százalékkal még mindig alacsonyabb, mint 2008 júniusában, amikor rekordot döntöttek a globális élelmiszerárak.
A mutatót már az egymást követő ötödik hónapban emelkedett, és a FAO szakértői további drágulásra számítanak a következő hónapokban. Pontos előrejelzést nem adtak, mondván: az árak csökkenésére legalább akkora az esély, mint a drágulásra, mert meglehetősen kiszámíthatatlan a környezet egyebek mellett a dollár árfolyama és a kőolaj ára, illetve a globális gazdasági helyzet alakulása szempontjából.