2024. június 2. - Kármen, Anita

Tovább csökkent Janukovics előnye

Viktor Janukovics ukrán ellenzéki pártvezető előnye tovább csökkent Julija Timosenko kormányfő eredményéhez képest. Az előny valamivel több mint 2 százalékpont, a voksok feldolgozottsága 95 százalékos - közölte a központi választási bizottság hétfőn délelőtt a vasárnapi ukrán elnökválasztás második fordulójának újabb részeredményét ismertetve.
2010. február 8. hétfő 11:03 - HírExtra
Janukovics eddig a voksok 48,23 százalékát szerezte meg, Timosenko a 46,11 százalékát. Ők ketten indultak a második fordulóban. Timosenko közép-európai idő szerint délben sajtóértekezletet tart.

Az ukrajnai televíziók által vasárnap este elmondott orosz nyelvű beszédében - amelyet az ukrán televíziók közvetítettek - az 59 éves volt gépészmérnök Janukovics kijelentette: Timosenkónak mint kormányfőnek készülnie kellene a lemondásra. "Köszönet Istennek, amiért segített bennünket, hogy új fejezetet nyithassunk országunk történelmében" - mondta a politikus.

Julija Timosenko - a 2004. évi "narancsszínű forradalom lelke" - ezúttal sem látszik feladni. Az exit poll-eredmények közzététele után hangsúlyozta: még semmi sem dőlt el. "Amíg az utolsó szavazólapot fel nem dolgozzák, nem lehet semmilyen eredményről beszélni". Közölte, pártja párhuzamos szavazatszámlását folytat, minden szavazatért harcolni fognak.

Eörsi Mátyás, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése megfigyelő küldöttségének vezetője az MTI-nek adott telefoninterjúban elmondta: az addigi információk szerint a második forduló békésen zajlott, a választási szervek professzionálisan hajtották végre a feladatukat.

Ha választási eredmények is az exit pollnak megfelelően alakulnak, Viktor Janukovics lesz az 1991-ben függetlenné vált volt szovjetköztársaság negyedik államfője, 2004. évi legyőzőjét, Viktor Juscsenkót váltva fel a legmagasabb közjogi méltóság székében. A törvény értelmében a hivatalos végeredményt legkésőbb 10 nappal a szavazás után hirdetik ki, az új elnököt pedig a hivatalos végeredmény közzététele után iktatják be hivatalába.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását