2024. szeptember 28. - Vencel

Bajnai a szolidaritás fontosságát emelte ki

Az Európai Unió tagállamai közötti szolidaritás fontosságát hangsúlyozza majd Bajnai Gordon miniszterelnök az EU csütörtöki informális csúcstalálkozóján - mondta el Balázs Péter külügyminiszter a Parlamentben szerdán tartott uniós konzultációs ülés után.
2010. február 10. szerda 20:10 - HírExtra
A kormányfő az "egy mindenkiért, mindenki egyért" gondolatra alapozva szorgalmazni fogja a brüsszeli rendezvényen, hogy ha valamelyik tagállam bajba kerül, mint most például Görögország, akkor mindenki nyújtson neki segítséget. A szolidaritás üzenetének lényege, hogy ne bontsuk meg a költségvetésnek, a kohéziós politikának és az agrárpolitikának azt az egységét, amely mostanáig működött.

A szolidaritást éppen az a "családi, közösségi szemlélet" mutatja, hogy "míg egyesek többet adnak, mások többet kapnak". Ezt az álláspontot Magyarország a csúcstalálkozó legfőbb témájával, a Lisszaboni Stratégiát felváltó EU2020 versenyképességi stratégával összefüggésben fogja képviselni - tájékoztatta az újságírókat a külügyminiszter. Bajnai Gordon minderről előzetesen levélben tájékoztatta az unió vezetőit és a tagállamokat.

A kialakulóban lévő EU2020 stratégiának jó alapot ad, hogy az EU "rendbe tette a szénáját": hatályba lépett az intézményrendszert megreformáló Lisszaboni Szerződés, megválasztották az új vezető tisztségviselőket és megszavazták az új Európai Bizottságot. Minden feltétel adott tehát, hogy az unió lendülettel menjen előre és javítson a versenyképességén - mondta Balázs Péter. Hozzátette, erre azért van nagy szükség, mert "miközben Európa a saját sorsán töprengett, és a belső egyeztetések rengeteg időt elvittek", a világnak több térsége - köztük elsősorban Kína és India - a válság ellenére is rohamosan fejlődik.

A külügyminiszter szerint 2020-ra óriási eredményeket érhet el az unió, ha a kormányok előre tekintenek, összefognak és hajlandóak pénzt fordítani olyan területekre, amelyeken az EU közösen tud cselekedni.

A versenyképesség javításának kulcsa, hogy a 27 tagúra nőtt szervezetben megtalálják a munkamegosztás ideális modelljét a tagállamok és Brüsszel között. Ennek kiemelt jelentősége van például az Európát átszelő közlekedési, hírközlési és energiahálózatok létrehozásában, valamint a négy szabadság elmélyítésében - mondta a külügyminiszter.

A konzultációs ülésen Bajnai Gordon tájékoztatta az Országgyűlés elnökét, alelnökeit, a frakcióvezetőket és az érintett bizottsági elnököket a csúcstalálkozón képviselni kívánt magyar álláspontról. A külügyminiszter elmondta: a tanácskozás résztvevői politikai mandátumot adtak a kormányfőnek a magyar álláspont képviseletéhez. Minden kérdésben teljes egyetértés volt, megerősítő hozzászólások hangzottak el - tette hozzá.
A csütörtöki uniós csúcson napirenden lesz a klímaváltozás elleni küzdelem, illetve a haiti földrengés áldozatainak megsegítése is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását