2024. április 27. - Zita

Mi mételyezi az emésztőrendszerünket?

Ezernél több baktériumfajt mutattak ki az emberi emésztőrendszerből kínai genetikusok, melyről a Nature tudományos magazin csütörtökön megjelenő számában írnak.
2010. március 4. csütörtök 06:13 - HírExtra
A Vang Csün (Jun Wang) által vezetett pekingi kutatócsoport 124 dán és spanyol embertől származó székletminta genetikai elemzését végezte el. Minden egyes baktérium DNS-ét szekvenálták, meghatározták genetikai állományukat.

Legalább 57 baktériumfaj minden egyén emésztőrendszerében jelen volt, egy emberben átlagosan 170 különböző faj. Gyulladásos bélbetegségeknél az átlagnál kevesebb baktériumfaj élt a szervezetben.

A kutatók úgy vélik, több olyan gént is találtak, melyek kapcsolatba hozhatók az elhízással és a Crohn-betegséggel, ám ennek igazolására további vizsgálatokat tartanak szükségesnek. Wang szerint az emésztést segítő baktériumok számos betegségben is szerepet játszhatnak. A Crohn-betegséget, a bélrendszer gyulladásos elváltozását például néhány baktérium okozhatja, noha a szakemberek genetikai és környezeti tényezőket is valószínűsítenek hátterében.

Az emésztőrendszerben található baktériumok genetikai katalógusa csupán az első lépés, terveik szerint a későbbiekben más, különféle betegségeket okozó baktériumok elemzését is elvégzik a Pekingi Genomikai Intézetben. Már most is zajlik egy másik vizsgálatsor, melyben 120, kínai kórházakból származó mintát analizálnak. "Négy csoport van: az elhízott diabéteszesek, az elhízott nem-diabéteszesek, a karcsú diabéteszesek és a karcsú nem-diabéteszesek. Mindegyik cukorbetegség-típushoz kapcsolódóan találtunk érdekes baktériumokat" - mondta el Wang.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását