2024. június 2. - Kármen, Anita

Pontos kép a szívről, 64 szeletben

Minden eddiginél pontosabb képet tudnak szerezni a szív állapotáról, a Euromedic Diagnostics Kft által a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet Baleseti Központban, és Szegeden a Klinikai Központban üzembe helyezett új Computer Tomograph (CT) berendezéssel– tájékoztatott Kardos Lilla, az Euromedic Diagnostics vezérigazgatója.
2010. április 14. szerda 11:35 - HírExtra
Az új CT berendezés 64 szeletes képalkotásával egyedülállóan részletes információt ad a szív állapotáról, s ezért a korábbi berendezéseknél alkalmasabb a kardiológiai vizsgálatokra is.

A Szegeden már működő, a Euromedic Debreceni központjában pedig telepítés előtt álló új diagnosztikai eszközről az is elmondható, hogy nemcsak gyorsabb, nagyobb felbontású és ez által pontosabb diagnózist alkothatnak vele az erek szűkületeiről, elzáródásáról - különös tekintettel a szív koszorús ereinek állapotára -, hanem 50 százalékkal kisebb sugárterheléssel is dolgozik, mint a régebbi, hasonló készülékek.

Ezeknél a vizsgálatoknál ugyanis a képalkotás röntgen sugárral történik, ami sugárterhelést jelent a betegnek. A CT vizsgálatot tehát akkor érdemes végezni, ha a vele nyert információ hasznosabb a páciens egészsége szempontjából, mint a sugárterhelés kockázata. Ugyancsak a betegek kíméletesebb vizsgálatát teszi lehetővé egy másik új CT vizsgálat, amely a sokszor kellemetlen vastagbél tükrözést váltja ki. Az egészségbiztosítás terhére, beutalóval átlagosan 4-8 hét a várakozási idő ezekre a vizsgálatokra. Térítéses ellátásban 1-3 nap vizsgálati előjegyzési időn belül, 12-80 ezer Ft ellenében vehetők igénybe a CT vizsgálatok.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását