2024. június 26. - János, Pál

Nagy árvíz-összefoglaló

A kormányszóvivő csütörtöki tájékoztatása szerint annyi pénz lesz az árvízi védekezésre, amennyire szükség van. Az időjárás továbbra sem kedvez a gátakon dolgozóknak, a rendkívüli esőzések miatt kialakult veszélyhelyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megye mellett kiterjed Jász-Nagykun-Szolnok, Győr-Moson-Sopron és Nógrád megye több térségére
2010. június 3. csütörtök 21:06 - HírExtra
Borsod megyében a Hernád soha nem látott mennyiségű vizet hoz magával, a magyar-szlovák határtól minden településen megfeszítetten védekeznek. Pere, Hernádkércs, Kiskinizs, Nagykinizs, Hidasnémeti, Szentistvánbaksa, Ócsanálos és több más település lakói szinte valamennyien részt vesznek a védekezésben, de a katonák, rendőrök, tűzoltók, polgári védelmisek és a vízügyi szakemberek is a gátakon vannak.

A Hernád áradása a határ túloldalán is sok gondot okoz, Szlovákia keleti részén hárman haltak meg az árvíz miatt. Kassa térségében harmadfokú az árvízvédelmi készültség, a városban a hidak magasságában hömpölyög az áradat. Az előrejelzések szerint Szlovákiában is csak a hét végétől várható némi javulás.

A szintén borsodi Edelénynél nagyon gyors ütemben emelkedik a Bódva vízszintje, a számítások szerint hamarosan eléri az eddigi legnagyobb, két hete mért vízmagasságot.

Nagy Anna kormányszóvivő a Borsod megyei Ócsanáloson tartott sajtótájékoztatóján kiemelte: a Sajó, a Hernád és a Bódva vízszintje átlépte az eddigi legmagasabb értéket, ezért különleges intézkedésekre van szükség.

Tornabarakony, Tornaszentandrás és Rakacaszend továbbra is megközelíthetetlen személyautóval. A közútkezelő társaság megyei ügyeletének csütörtök délutáni tájékoztatása szerint a 27-es számú főút Szalonna belterületén már nehezen járható, helyenként 30 centiméteres víz hömpölyög rajta, ezért várhatóan lezárják a forgalom elől.

Nógrád megyében Mátraalmás belterületén félpályás útzár van érvényben, Hasznos és Mátrakeresztes között teljesen lezárták az utat, az utóbbi szakaszt már javítják - tájékoztatta a közútkezelő csütörtökön az MTI-t.

Mátraalmás belterületén beszakadt az út, emiatt a fél útpályát lezárták, súly- és szélességkorlátozást vezettek be, a szakaszt csak személygépkocsik használhatják.

Tovább áradnak a Körösök, a Fekete-Körös vízállása Antnál elérte az elsőfokú készültségi szintet. Árad a Fehér-Körös és a Kettős-Körös is; utóbbin várhatóan még csütörtökön el kell rendelni az elsőfokú védekezést. A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint gyengén, de emelkedik a Sebes-Körös és a Berettyó vízszintje is.

Baranyában Szederkénynél már tetőzik a Karasica, szerda este több helyen, így Nagyharsányban, Alsószentmártonban és Olaszban is ki kellett költöztetni családokat. A patak mentén egyre több helyen oldják fel a forgalomkorlátozást, de a 6-os főúton Mecseknádasdnál lezárták a fél pályát, mert a víz alámosta az utat.

A heves esőzések miatt beázott a világörökséghez tartozó pécsi ókeresztény műemlékegyüttest összefogó Cella Septichora Látogató Központ lejárata, így az egyik emlék egyelőre nem látogatható.

Az árvíz, illetve a belvíz miatt három útszakaszt zártak le csütörtökön Heves megyében, a szerdai 35-tel szemben csütörtökön itt már csak 12 településen folyt intenzív védekezés, többnyire szivattyúztak, illetve erősítették az átázott töltéseket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását