Genetikailag kezelt állat az új divat
A lazac nem növekszik télen, és három év, mire teljesen kifejlődik. Amerikai kutatóknak azonban sikerült úgy módosítaniuk genetikai anyagát, hogy másfél év alatt érje el végleges méretét.
2010. június 29. kedd 11:05 - HírExtra
A lazac genomjába a folyamatosan fejlődő óceáni anyaangolna (Zoarces americanus) génjét ültették be. A kutatók remélik, hogy a terméketlen genetikailag módosított (GM) lazac hatékony és biztonságos megoldás a faj halfarmokon történő tenyésztésére, megkímélve így a vadon élő állományokat.
Jelenleg az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) vizsgálja, hogy az AquAdvantage néven futó GM lazac fogyasztása biztonságos-e. A hal egy éven belül kerülhet a boltok polcaira - tudósít a The Daily Telegraph brit napilap internetes kiadása (www.telegraph .co.uk).
A környezetvédők kételyeiket fejezték ki a GM hal biztonságos fogyasztását illetően. Attól is tartanak, hogy a terméketlen lazac mutáción eshet át a természetben, és előbb-utóbb szaporodóképessé válik.
Jelenleg csak GM növények, például szója vagy kukorica vásárolhatók emberi fogyasztás céljából. A brit napilap arról is beszámolt a közelmúltban, hogy a legtöbb szupermarketben kapható állati termék, így a hús, a tojás vagy tejtermékek GM növénnyel takarmányozott állattól származik.
A GM lazacot előállító massachusettsi cég, az AquaBounty azzal érvel, hogy általa sokkal energiahatékonyabb lesz egy táplálékforrás előállítása, a természetes állományokra pedig terméketlensége miatt nem jelent veszélyt.
Lord Melchett, a Soil Association nevű környezetvédő szervezet igazgatója szerint azonban a genetikailag módosított állat DNS-e instabillá válik, ezért nincs arra garancia, hogy terméketlen marad. Ezzel pedig túl nagy veszélyt jelent a vadon élő lazacra.
Amennyiben a GM lazac kereskedelmi forgalomba kerül, az hatalmas győzelem lesz a biotechnológia-ipar számára.
Forrás: MTI