2024. szeptember 28. - Vencel

Politológusok: megmarad Kövér karaktere

Parlamenti rutinja előnyére válhat, egyes korábbi nyilatkozatai azonban megkérdőjelezhetik Kövér László alkalmasságát a házelnöki tisztségre a Progresszív Intézet munkatársa szerint. A Nézőpont Intézet vezető elemzője azt mondta hétfőn az MTI-nek: javulhat Kövér László megítélése, miközben az elnöki pulpitusról is visszaköszönhet a politikus egyéni karaktere.
2010. július 13. kedd 08:50 - HírExtra
Jövő csütörtökön választ új házelnököt az Országgyűlés. Orbán Viktor jelöltje a posztra Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke, aki vállalja a jelöltséget, megválasztása így biztosra vehető.

Kövér László várható házelnökségével kapcsolatban figyelmen kívül hagyhatók a pártpolitikusi mivoltát kifogásoló érvek Filippov Gábor, a Progresszív Intézet munkatársa szerint.
A politológus emlékeztetett: a házelnöki posztot eddig is pártpolitikai alapon osztották ki, az pedig, hogy Kövér 1990 óta tagja az Országgyűlésnek, és kormányzati tapasztalattal is rendelkezik, előnyére válhat, mert mind a törvényhozás jogi útvesztőiben, mind a házszabályban jobban eligazodik, mint elődje, Schmitt Pál.

Filippov Gábor szerint a kérdés így az lesz, hogy házelnökként Kövérben a jogász vagy a pártpolitikus kerekedik-e felül. Az elemző hozzátette, hogy a Fidesz választmányi elnökét olykor "elragadják az indulatai", ugyanakkor karakánsága miatt "eredményesebbnek bizonyulhat például a Jobbik egyes képviselőinek megzabolázásában, mint kevésbé határozott elődei". Ha azonban ennek nemcsak a Jobbik, hanem az ellenzék egésze áldozatul esik, az kérdésessé teheti Kövér alkalmasságát a tisztségre - mondta Filippov Gábor az MTI-nek.

A politológus úgy véli: a fideszes politikus egyes korábbi nyilatkozatai - amelyekben például "brigantiként", "véreskezű bolsiként" emlegetett szocialista képviselőket - kétséget ébreszthetnek, hogy Kövér képes lesz-e leendő tisztségéhez méltón kezelni politikai ellenfeleit.
A házelnöki poszt jó alapul szolgálhat egy politikus párton belüli súlyának vagy országos ismertségének növeléséhez, Kövér azonban nem tekinthető sem ismeretlennek, sem súlytalannak, ráadásul sohasem adta jelét annak, hogy párton belül birtokolt pozíciójánál többre vágyna - mutatott rá Filippov Gábor.

Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője azt mondta: házelnökké választásával Kövér László távolabb kerül korábbi pártpolitikusi mivoltától, és "szükségszerűen konszenzusosabb" személy lesz, miközben a parlamenti pulpitusán ülve visszaköszönhet egyéni karaktere.
A politológus hozzátette: Kövér népszerűségének jót tehet a poszt, kérdés azonban, hogy ezt mire akarja, egyáltalán akarja-e használni a párton belül. Szomszéd Orsolya szerint ha vannak is konfliktusok a választmányi elnök és a Fidesz vezetése között, nem jelennek meg látványosan a nyilvánosságban, inkább csak "a média fújja fel őket".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását