2024. szeptember 28. - Vencel

Családon belüli erőszak: majdnem összegyűlt az ötvenezer aláírás

Alig néhány száz aláírás hiányzott ahhoz, hogy sikerrel járjon egy magánszemély népi kezdeményezése a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi tényállássá nyilvánítása ügyében. A kezdeményezést elindító magánszemély, Halász Pálma (aki egyben a Civil Mozgalom nőtagozatának is a vezetője) az MTI-nek pénteken azt mondta, "hajszálon", azaz néhány napon múlott, hogy összegyűljön a szükséges 50 ezer aláírás.
2010. augusztus 6. péntek 17:05 - HírExtra
A Halász Pálma által a családon belüli erőszak büntethetősége érdekében indított népi kezdeményezés aláírásgyűjtés csütörtökön ért véget.

Halász Pálma közölte, hogy a határidő lejárta előtti napon néhány száz aláírás hiányzott a szükséges 50 ezerhez, ezért nem adták le az íveket az Országos Választási Irodán (OVI). Hozzátette: azóta is folyamatosan érkeznek postán az újabb aláírásgyűjtő ívek, de ezeket már nem tudják felhasználni.

Halász Pálma ugyanakkor hangoztatta: így is célt értek, mert sikerült a társadalom figyelmét felhívni egy olyan "tabutémára", amely nagyon sok családot érint Magyarországon.

Elmondta, bíznak abban, hogy lesz egy olyan "érzékeny" képviselő a parlamentben, aki felkarolja kezdeményezésüket, és interpellációt nyújt be a Háznak az ügyben.

Közölte, az összegyűjtött aláírásokat közjegyzővel hitelesíttetik, majd a jogszabályoknak megfelelően megsemmisítik, az erről szóló dokumentumokat pedig mind az OVI-hoz, mind pedig az Országgyűlésnek megküldik.

Halász Pálma korábban, az Országos Választási Bizottság ülésén a kérdés hitelesítésekor egyebek mellett arra emlékeztetett, hogy az ENSZ főtitkára 2005-ban féléves határidőt adott a magyar államnak, hogy önálló büntető törvénykönyvi tényállásban szabályozza a családon belüli erőszakot, de ez azóta sem történt meg.

Az alkotmány szerint országos népi kezdeményezést legalább 50 ezer választópolgár támogató aláírásával nyújthatnak be, az országos népi kezdeményezés arra irányulhat, hogy az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdést az Országgyűlés tűzze a napirendjére. Az országos népi kezdeményezésben megfogalmazott kérdést az Országgyűlés köteles megtárgyalni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását