2024. szeptember 16. - Edit

Danyelija animációs filmet készít?

Georgij Danyelija orosz filmrendező szerdán ünnepli 80. születésnapját; ebből az alkalomból a Haza Szolgálata érdemrend második fokozatával tüntették ki, és - ha nem is személyesen - felköszöntötte Dmitrij Medvegyev elnök és Vlagyimir Putyin kormányfő is.
2010. augusztus 25. szerda 16:44 - HírExtra
Danyelija 1990-ben nyerte el a Szovjetunió népművésze címet, az akkori legmagasabb kulturális kitüntetést, és 1996-ban az Állami díjat is megkapta.

Már első filmjével, az Igor Talankinnal közösen készített Szerjózsával felhívta magára a figyelmet. Legnépszerűbb alkotásai közé tartozik a Moszkvai séta; az Áfonya, a vagány; a Mimino; az Őszi maraton és a Kin-Dza-Dza, ezeket más egykori szovjet filmrendező alkotásaitól eltérően a mai Oroszországban is széles közben ismerik és szeretik.

Danyelija tíz éve nem forgatott filmet, de öt éve keményen dolgozik az 1986-ban készült Kin-Dza-Dza című tudományos-fantasztikus film animációs változatán, mégpedig amerikai javaslatra. Mint a Novaja Gazeta című lapnak elmondta, váratlanul érte az indítvány, mert addig úgy tudta, a film kizárólag a Szovjetunióban és Japánban aratott nagy sikert.

Igaz, már 1986-ban, a játékfilm forgatásakor felmerült, hogy az egyik szereplő animációs figura legyen, de akkor mér nem létezett a technika, amely azóta hétköznapivá lett. Nem mellékesen Barack Obama elnök testvére egy interjúban elmondta, hogy fivére egy időben folyton valami őrült szovjet filmet nézett videón, és mindenre csak annyit válaszolt, hogy "ku" - ami a Danyelija-film bolygólakóinak leggyakrabban használt szava.

A rendező elmondta: mindig is érdekelte az animáció, szeret rajzolni, és arra is volt példa, hogy egy tervezett filmhez készített vázlatokat, de közben elment a kedve az egésztől, és amikor egy kolléga meglátta a terveket, és megtudta, Danyelija bizonyosan nem csinálja meg, maga készített filmet belőlük.

Danyelija kiemelte: időközben egyszerűen "megfertőzte", hogy az animáció messze tágabb lehetőségeket nyújt, mint a játékfilm, ezért nem tudott letenni róla.
A távoli bolygó az új filmben az első változatnál is jobban emlékeztet a Földre: lakói nem hallgatnak jó zenéket, nem olvasnak és nem is nagyon írnak, szókincsük elszegényedett, és erkölcsük annyira leszűkült le, hogy valami vagy kell, vagy nem.

Egyelőre az állóképek mellett mindössze két epizód készült el. A munka azonban áll, mert elfogyott a pénz, és ezért szétszéledt a stáb. De Danyelija elmondta: akkor is új stábot keresne, ha nem így lenne, mert a nagyon összetett figurákat nem akárki tudja "életre rajzolni".

Ám az eredeti film, illetve az új már meglévő csekély része is önálló életre kelt: Oroszország szinte minden városában vannak Kin-Dza-Dza klubok, létezik a bolygón beszélt nyelv szótára, az ottani stílusban szóló zene, vannak már szakértők, se szeri, se száma a rajongói kluboknak az interneten, sőt, az állami űrkutatási programok között is van olyan, amelynek elnevezése a filmet idézi.

Tonino Guerra, többek között Michelangelo Antonioni és Federico Fellini forgatókönyvírója azt mondta Danyelijáról: "Megtanítja az embert, hogy virágokkal felszórt utcán járjon"...
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását