Miért romlik a gyerekek intelligenciája?
A mangán, amely nyomelemként nélkülözhetetlen a szervezet számára, nagyobb mennyiségben ronthatja a gyerekek intellektuális képességeit - közölték hétfőn kanadai kutatók.
2010. szeptember 21. kedd 12:24 - HírExtra
A montreali Québeci Egyetem kutatóinak megfigyelése szerint azok a gyerekek, akik az ivóvízzel nagyobb mennyiségű mangánt vettek magukhoz, rosszabbul teljesítettek az intellektuális működést mérő teszteken, mint azok a gyerekek, akik kevesebb mangánnak voltak kitéve.
Az Environmental Health Perspectives című szakfolyóiratban ismertetett eredmények alapján a kutatók sürgetik az ivóvíz biztonságosnak tekinthető mangántartalmára vonatkozó nemzeti és nemzetközi előírások felülvizsgálatát, valamint biztatnak az otthoni vízszűrő berendezések használatára.
A tanulmányban 362, hat és 13 év közötti québeci gyereket vizsgáltak. Mérték otthonukban az ivóvíz mangán-, vas-, réz-, ólom-, cink-, arzén-, magnézium- és kalciumtartalmát.
A mangán koncentrációja és az étkezésre, életvitelre vonatkozó kérdőív adatai alapján megbecsülték a kutatók, hogy a gyerekek szervezetébe mennyi mangán jutott. Ezt követően tesztekkel mérték fel a résztvevők motoros és kognitív képességeit, valamint viselkedésüket.
Mint Maryse Bouchard, a tanulmány vezető szerzője elmondta, szignifikáns (hat pontos) csökkenést tapasztaltak az IQ értékében a nagyobb mangán koncentrációjú ivóvíznek kitett gyerekeknél, noha ezek a mangánszintek jóval a most megengedett határérték alatt voltak.
Forrás: MTI