2024. június 28. - Levente, Irén

Még több belvízre kell számítani

A hét közepén a leginkább veszélyeztetett területeken felmelegedés és további tíz-húsz milliméter csapadék várható, ami tovább növeli a belvízzel elöntött területek nagyságát.
2010. december 6. hétfő 17:46 - HírExtra
Ezen a télen rendkívüli belvízre kell számítani. - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT).

Időszakosan enyhít a helyzeten a hétvégi lehűlés, így az elöntések nagy része le fog fagyni, de mivel a talajok már teljesen telítettek, az elkövetkező időszakban is minden további csapadék ott marad majd a területen.

Az OMIT közleménye szerint a következő két napban a lehulló csapadék mennyisége a Felső-Duna vízgyűjtőjén eléri a 15-25 millimétert. Ugyanennyi várható a Zagyvától a Hernádig terjedő északi, illetve a Szamostól a Körösökig terjedő keleti vízgyűjtőkön is. Az előrejelzések szerint a legtöbb eső a Felső-Tisza és a Bodrog környékén várható.

A felmelegedés miatt várható, hogy a vízgyűjtők alacsonyabb részein felhalmozódott hó elolvad, valamint az újabb esők tovább ronthatják a jelenleg kialakult árvízi és belvízi helyzetet - hangsúlyozták.

A múlt héten átlagosan húsz-negyven milliméter csapadék hullott le az ország területén, ennek hatására jelentősen megnőtt a belvízzel borított területek nagysága. Jelenleg 249 ezer hektárt borít belvíz, amiből 136 ezer hektár vetés-szántó, további mintegy 400 ezer hektár pedig vízzel teljesen átitatott, mezőgazdasági művelésre alkalmatlan terület. (A múlt hét közepén mintegy 168 ezer hektár állt víz alatt.)

A 47 víztározóban már több mint 55 millió köbméter belvizet tárolnak. A folyókon is jelentős vízszintemelkedések kezdődtek, így 783 kilométernyi védvonalon van készültség - írták.

Belterületen 130 település védekezik, Báránd, Földes, Csökmő, Mezősas, Újiráz, Abony, Örményes, Csanádpalota, Csanytelek, Szarvas, Murony, Gyomaendrőd, Kétsoprony, Kamut, Mezőberény és Telekgerendás harmadfokú készültséggel.

Külterületen 11 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság - Budapest, Baja, Székesfehérvár, Pécs, Szombathely, Nyíregyháza, Miskolc, Debrecen, Szolnok, Szeged és Gyula - területén 65 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását