Az Év Bortermelőjének választották Légli Ottót, a Balatonboglári borvidék kiválóságát. Idén a Borászok Borásza díját is ő vehette át. A sikeres borásszal beszélgettünk az elismerésekről és a szakma nehézségeiről.
2010. december 8. szerda 19:10 - Kancsár Edina
Ennek a díjnak komoly reklámértéke van. Érezhetően nőtt az érdeklődés a borai iránt?
Légli Pincészet
„Szőlőterületeink Balatonboglár Borvidéken a Somogyi-dombság Balaton közeli lankáin találhatóak. Somogy, amely a vármegyék közül elsőként kapott címert, pajzsán egy szőlőfürtöt tartó vitézi karral, már a római kortól jelentős szőlőtermesztéssel bírt. Célunk, hogy boraink a természetes értékek, mint gyümölcszamatok, savak, üdeség, és a tudatos, felelős emberi munka, mind teljesebb harmóniájának kifejezői legyenek.” / legliotto.hu/
Igen, volt már olyan megkeresés, amit ennek tudok be.
Miben rejlik a termőterületének a sajátossága: mi az a legjellemzőbb vonás a boraiban, amiről felismerhető, hogy Légli bort iszunk?
Boraink sajátossága az az ökológiai adottságoknak tudható be: a löszben rejlő gyümölcsösség ad egy egyedi karaktert a borainknak, illetve a kötött vályog talajból következik egy speciális savérzet is.
Van valamilyen sajátos eljárás, ami miatt még egyedibbé válnak a boraik?
Nehéz ezt röviden kifejteni. Mi hiszünk és bízunk a területeinkben, a szőlőinkben és az elvégzett munkában. Sok döntést kell hoznia a
termelőnek a szüretig, de ebben semmi egyedi vagy különleges nincs. Tesszük a dolgunka.
Melyik a legnépszerűbb bora?
Ez változó, nehéz egyet kiemelni. A bornak éppen az az egyik lényege, hogy a szabadságot nyújthatja a fogyasztónak: ez függhet az időtől, a hangulattól, évszakoktól és a fogyasztó lelkiállapotától is. Például eddig szakadt az eső, de most gyönyörűen kisütött a nap és csodálatos december időjárást kaptunk.
Nyilván ettől is más az emberek hangulata, így a választásuk is. Amikor borbarátokkal találkozom, szerencsére nagyon különböző válaszokat kapok, hogy ők melyiket szeretik a legjobban… Tehát több borunkat is nagyon kedvelik a fogyasztók.
Van esetleg személyes kedvence?
Én is hasonlóan vélekedek, nálam is mindig változnak a kedvencek. Most épp az aktuális borokat részesítem előnyben.
Most, hogy megkapta ezt a rangos kitüntetést, milyen távolabbi célokat tűzött maga elé?

Még nem nagyon volt időm ezen gondolkodni, hiszen most tél elején is elég izgalmas időszakban vagyunk: lassan indulnak a metszések és a pincében a régebbi évjáratok töltése is. Idővel biztos le fog tisztulni a fejemben ennek a díjnak a hozadéka, utána esetleg felmerülhet bennem is valamiféle iránymódosulás, vagy új megfogalmazás. De most azon az úton kell továbbmennünk, amit elkezdtünk.
Egyre nagyobb a külföldi borok aránya a hazai piacon, melyek általában olcsóbbak a minőségi magyar boroknál. Ez mennyire nehezíti meg az érvényesülést?
Ez sajnos így van és csak abban bízhatunk, hogy a magyar emberek hoaazútávon a hazai boroknál maradnak. Természetes, hogy mindenki kíváncsi más országok boraira, sőt, helyesnek is tartom, hogy megkóstolják azokat. Azonban az fontos lenne, hogy utána visszatérjenek a magyar borhoz és a helyi értékeket részesítsék előnyben. De ebben csak bízni lehet. Amit mi –
termelők – tehetünk, hogy egyre tisztábban és szebben dolgozunk, ami a borainkon is látszódni fog.
Melyik piacot célozta meg az értékesítésnél?
Ezzel a harminchárom hektárral és a százharminc-száznegyvenezer palackos produktumunkkal csak a magyar piacot célozhatjuk meg. Egy ekkora volumennel csak a belföldi piacra vagyunk alkalmasak. Árban úgy épül fel a termékpiramisunk, az új „belépő” borok (Légli Blanc) polci ára, ezerkétszáz-ezerháromszáz forint körül mozog.
Más évjáratokban, a válogatott tételeknél akár ötezer forintba is kerülhet egy borunk. Természetesen az alsó szegmens a szélesebb, vagyis az olcsóbb boraink a kelendőbbek. Ahogy közeledünk minőségben a csúcs felé, úgy csökken az eladott borok mennyisége.
Értesüléseim szerint a kedvezőtlen időjárás és a gombafertőzések is tovább nehezítették idén a termelést. Önöket mennyire érintették ezek a problémák?

Abszolút és még sorolhatnám a
csapásokat: májusban szélviharok voltak Boglár környékén, virágzás körül pedig szokatlan hidegek. Ez a melegigényes növény, még fokozottabban érzékeny a hidegre. Ezenkívül rengeteg csapadék esett idén, óriási mennyiségek estek le néhány óra leforgása alatt, tönkretéve ezzel az infrastruktúrát, ami itt egyébként is sok gondot okoz.
Nincsenek rendes utak a szőlőhegyekre, így ha özönvízszerű eső esett, gyakorlatilag megközelíthetetlenné vált a szőlő. Ennek ellenére mi nem szomorkodunk, tudomásul vettük a helyzetet, hiszen nem tehettünk mást. Ebben az évben kicsit vékonyabbak, savasabbak lettek a boraink, de ellensúlyozva ezt, talán kicsit elegánsabbak és illatosabbak is. Biztos szerencsénk is volt, de nálunk nem volt számottevő mennyiségi kiesés sem.
Önnek mi a véleménye a fröccsről: bűn „felvizezni” a minőségi borokat?
Én, mint fogyasztó, fröccsívó vagyok. Itt a
Balaton körül elsősorban fehérborról beszélünk, amit jó szódavízzel vagy szikvízzel szerintem nem bűn felönteni. Azt viszont hangsúlyoznám, hogy jó fröccsöt, csak jó borból és jó vízből lehet inni. A nyári meleg napokon egyébként az egész családom fröccsivónak mondható. Igazából a baráti körünkben is elfogadott ez a dolog: mint üdítő, vagy szomjoltó, nem tudunk jobbat elképzelni nála.