2024. április 26. - Ervin

Két apától származó egeret hoztak létre

Őssejt-technológia alkalmazásával hoztak létre két apától származó egereket - jelentették be texasi kutatók.
2010. december 10. péntek 07:14 - HírExtra
A Biology of Reproduction című szakfolyóiratban közzétett tanulmányuk szerint egy hím egérmagzat X és Y kromoszómával bíró sejtjeit úgy módosították, hogy úgynevezett indukált pluripotens őssejtek (iPS-ek) jöttek létre belőlük.

Az iPS-ek olyan felnőtt (nem embrionális) sejtek, amelyek biológiai órája a genetikai átprogramozódás után visszaállt arra az állapotra, amely nagyon hasonlít az embrionális őssejtek állapotára.

Az így létrejött sejtvonalból növekedett sejtek egy része spontán módon elvesztette Y kromoszómáját. Ezeket az XO sejteket a kutatók nőstény egérdonoroktól származó embriókba fecskendezték, amelyeket később beültettek a kihordó "béregéranyákba". Ezek az egerek azután megszülték a csak egy X kromoszómával rendelkező utódokat, melyek felnevelkedtek, majd átlagos hím egerekkel párosodtak. Az így született nőstény és hím kicsinyek - tehát a harmadik nemzedék - genetikai állománya két hím egér, két apa génállományát hordozta.

A kutatást Richard R. Berhringer, az MD Anderson Rákközpont munkatársa vezette. A tanulmány szerzői arra figyelmeztetnek, hogy az eredmények megismétlése embereknél még igen távol lehet.
Más, korábbi kutatásokban megmutatták már, hogy lehetséges apa nélkül, illetve genetikailag két anyától származó egereket is létrehozni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását