2024. június 26. - János, Pál

Buzek: létre kell hozni egy stabil eurózónát

Az Európai Parlament elnöke, Jerzy Buzek szerint az európai uniós képviselőtestület kész támogatni egy korlátozott EU-szerződésmódosítást annak érdekében, hogy az eurózóna stabilitásának erősítésére állandó mechanizmus jöjjön létre.
2010. december 17. péntek 07:29 - HírExtra
A lengyel politikus ugyanakkor Brüsszelben, az uniós tagországok állam- és kormányfőinek találkozója alatt nyilatkozva arra intett, hogy egy szélesebb körű módosítási szándék viszont minden bizonnyal ellenállásba ütközne a testületben. Az uniós csúcsértekezleten a tagországok vezetői a pénzügyi stabilitás fokozásának lehetőségeit járják körbe.

Jerzy Buzek emlékeztetett arra, hogy az EP még nem foglalkozott mélységében a szerződésmódosítás témájával. Úgy vélte azonban, hogy mivel a gazdasági szilárdság kulcskérdés a teljes EU számára, egy ezt célzó, de nagyon korlátozott szerződéses változás esetében a képviselők elfogadják majd az úgynevezett egyszerűsített eljárás lebonyolítását. Egy ilyen eljárás kevesebb és rövidebb egyeztetést igényel a tagállamok között, bár a ratifikációs folyamat nem kerülhető meg.

Buzek arról is beszélt, hogy foglalkozni kell az euróövezeti kötvény gondolatával, mert az szintén segíthetne az EU-nak a pénzügyi stabilizáció terén. Az EP határozatban is jelezte támogatását ehhez a kezdeményezéshez, a tagországok ugyanakkor megosztottak az ügyben.

A csütörtöki csúcstalálkozó előtt több kormányfő is értésre adta, hogy ez a kérdés még nem került le a napirendről. Támogatólag nyilatkozott Buzek a Európai Központi Bank időközben már be is jelentett tőkenöveléséről. Azt is fontosnak tartotta, hogy a stabilitási erőfeszítésekben és eszközök működtetésében az euróövezeten kívüli országok is részt vegyenek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását