2024. június 1. - Tünde

Irak: nő az amerikai szerződéses biztonságiak száma

Az iraki vezetés ragaszkodik ahhoz, hogy Washington 2011 végig vonja ki a még az országban állomásozó mintegy 48 ezer katonáját, az amerikai jelenlét azonban a határidő lejárta után is jelentős marad - jelentette pénteken a The Washington Post.
2011. január 14. péntek 17:34 - HírExtra
Az amerikai külügyminisztérium a várakozások szerint megháromszorozza, s 6-7 ezerre növeli az alkalmazásában álló szerződéses biztonsági alkalmazottak, valamint az őket támogató személyzet létszámát. A lap szerint az országban jövőre mintegy 400 amerikai katona maradhat, akiknek egyik fele a NATO kiképző missziójában kaphat helyet, a másik pedig a bagdadi amerikai követség védelmét látná el.

A szerződtetett biztonságiak létszámáról és az amerikai ellenőrzés alatt maradó bázisok felső határáról még nem sikerült megállapodni. Ezekre - amerikai szempontból - negatív befolyással lehet - hogy az Irakba a múlt héten visszatért Moktada al-Szadr síita vallási vezető egyetlen egyenruhás amerikait sem akar látni az országban.

Az Egyesült Államok jelenleg 86 katonai bázissal rendelkezik Irakban, amelyek túlnyomó többségét várhatóan át fogja engedni az arab ország fegyveres erőinek. A 2007-ben végrehajtott csapaterősítés idején még 505 amerikai támaszpont volt az országban.

A bagdadi amerikai nagykövetség, a rijádi és az ankarai misszióhoz hasonlóan, továbbra is megerősített védelmet élvez. Az iraki főváros "zöld zónájának" - itt található a legtöbb kormányépület és képviselet - amerikai felügyelet alatt maradó bázisok bejáratát, miként korábban, továbbra is amerikai zsoldban álló chilei, ugandai és más nemzetiségű őrző-védő egységek fogják ellátni. Számos szakértő attól tart, hogy az amerikai haderő kivonása után ismét elszabadulhat az erőszak az iraki vallási csoportok között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását