2024. május 18. - Erik, Alexandra

Líbia: halottak, sebesültek az összecsapásokban

Ketten meghaltak és legkevesebb harmincan megsebesültek vasárnap felkelők és kormányerők összecsapásaiban a líbiai Ben-Dzsavádban, Szirttől, Moammer Kadhafi líbiai vezető szülőhelyétől mintegy száz kilométerrel keletre.
2011. március 6. vasárnap 14:11 - HírExtra
Már megvan a védelmi vonal

A felkelők közben bejelentették, hogy visszavonultak a városból Rász-el-Unúfba. "Rász-el-Unúf lesz a védelmi vonalunk" - mondta egyikük. "Nehézfegyverekkel támadtak bennünket" - mondta egy másik, fiatal lázadó, hozzátéve, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető erői sokkal jobban fel vannak fegyverezve.

A forrás szerint három sebesült állapota válságos. Egy másik orvos 40-45-re tette a sebesültek számát. A tájékoztatás szerint mindegyikük líbiai lázadó, egy francia újságíró kivételével, aki velük ment Ben-Dzsavádba.

Nehézfegyverekkel lőtték a Kadhafi-erők a lázadók kezén lévő Miszráta központját is. "Harckocsik lövik a belvárost a rádiószékház közelében - mondta egy helybéli. - Az itt lakóknak nincsenek fegyvereik. Ha a nemzetközi közösség nem lép közbe gyorsan, vérfürdő lesz."

Már két légicsapás érte a kikötővárost

Ugyancsak támadták a kormányerők a felkelők ellenőrizte az-Závíját is, Tripolitól nyugatra, de a lázadók - saját közlésük szerint - visszaverték őket. "Ma reggel újabb támadás volt, nagyobb, mint tegnap - mondta szóvivőjük telefonon. - Meghalt két emberünk, és sokan megsebesültek."

Rász-el-Unúf olajterminálját hatalmas robbanás rázta meg vasárnap, majd légvédelmi lövések hallatszottak - jelentette a helyszínről az AFP tudósítója. A detonáció oka egyelőre nem ismeretes, de korábban vasárnap már két légicsapás érte a kikötővárost, kárt vagy sebesülést nem okozva. A lázadók azt állítják, hogy a harcok közben lelőttek egy helikoptert a város partjainál, és látták, amint a tengerbe zuhan. Egyéb részletet egyelőre nem közöltek.

Nem lesz probléma az olajszállítással?

A Kelet-Líbiában létrehozott lázadótanács gazdasági vezetője arról számolt be vasárnap az al-Arabíja hírtelevíziónak, hogy a térség jól el van látva élelemmel, a készletek mintegy három-négy hónapra elegendőek. Szaad al-Ferdzsáni azt is kijelentette, hogy a tanács teljesíteni fog minden olajszállítási szerződést.

Tripoliban közben Kadhafi több ezer támogatója özönlött az utcákra, zászlókat lengetve, és a levegőbe lövöldözve. Hajnalban a főváros erős gépfegyverropogásra ébredt, és a lakosság nem tudta annak eredetét. A hatóságok később azt közölték, hogy üdvlövések voltak a televízió hírére, miszerint a kormányerők visszafoglalták Rász-el-Unúfot és Miszrátát - amit az ellenzék mindkét városban cáfolt.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását