2024. június 26. - János, Pál
A miniszterelnök szóvivője szerint hazugságok azok a híresztelések, amelyek szerint Gyöngyöspatán "bármifajta hirtelen szükségből elkövetett kitelepítésről" lenne szó.
2011. április 22. péntek 17:24 - HírExtra
Szijjártó Péter pénteken újságírók előtt kifejtette: konzultáltak a vöröskereszttel azután, hogy olyan hírek röppentek fel, amelyek valamilyen hirtelen szükségből vagy hirtelen szándék miatt végrehajtott kitelepítésről szóltak. A vöröskereszttől azt a tájékoztatást kapták - folytatta -, hogy az ő közreműködésükkel egy régebb óta szervezett üdültetésre éppen pénteken utaztak el családok Gyöngyöspatáról. Ehhez képest "jól láthatóan hazugságok" azok a szárnyra kelt híresztelések, amelyek szerint bármifajta hirtelen szükségből elkövetett kitelepítésről vagy bármi másról lenne szó - mondta a kormányfő szóvivője.

A Véderő nevű mozgalomnak a településre meghirdetett, katonai alapismereteket oktató táborával kapcsolatban arra a kérdésre, hogy a kormány tervezi-e az ilyen típusú félkatonai megmozdulásokat a pénteken megjelent rendelethez hasonlóval szabályozni, Szijjártó Péter úgy válaszolt: megfelelő számú és megfelelő felkészültségű rendőri erő van jelen.

Azonnali lépések?

"Azt biztosan tudom mondani, hogy ha ott bárki bármilyen módon törvényt sért, bárki bármilyen módon megpróbálja magának vindikálni a rendfenntartás jogát, vagy bárki olyan módon lép fel, amely törvényt sért, vagy bárki másnak a biztonságát veszélyezteti, ott a rendőrség azonnal lépni fog. Határozottan, hatékonyan be fogjuk tartatni a törvényeket, mint ahogy eddig is megtettük.

Így lesz ez a hétvégén is Gyöngyöspatán, meg így lesz ez mindig, nemcsak Gyöngyöspatán, hanem az egész országban, és nemcsak ezen a hétvégén, hanem mindig" - hangsúlyozta.

A szóvivő hozzátette, ha úgy látják, hogy valakik még mindig nem értik meg: Magyarországon rendnek és biztonságnak kell lennie, és ez az ország nem az, mint ami volt az elmúlt nyolc évben, hogy bármit lehetett következmények nélkül tenni, akkor szükség esetén újabb jogszabályi szigorításokat léptetnek hatályba.

Ugyanakkor Richard Field amerikai-magyar üzletember, aki a Magyar Vöröskereszt önkénteseként pénteken Gyöngyöspatán járt, az MTI-nek megerősítette: a roma asszonyokat és gyerekeket a Véderő mozgalom hétvégére tervezett katonai tábora miatt költöztették ki vasárnapig a településről. Azt mondta, ha a Véderő "gyakorlata" befejeződik, a romák hazautaznak.

"Kirándulás"

Az üzletember - aki segélycsomagokat vitt a romáknak és több önkéntes társával együtt felügyelte a roma családok elköltöztetését - úgy fogalmazott: lehet ezt "kirándulásnak" nevezni, de egyértelmű, hogy a Véderő mozgalom katonai tábora miatt menekítették ki a roma nőket és gyerekeket. Selymes Erik, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója pénteken azt mondta az MTI-nek, gyöngyöspatai civilek már kedden kérték, hogy a helyi nőket és gyermekeket vigyék el "táboroztatni". A főigazgató közlése szerint a vöröskereszt a hozzá érkező kéréseknek eleget téve szervezett tábort a gyöngyöspatai cigány nőknek és gyermekeknek.

Richard Field az MTI-nek elmondta: a vöröskereszt úgy gondolta, "nem ártana" legalább a nőket és a gyerekeket elköltöztetni három napra, a tábor idejére, mivel a tábort közvetlenül a cigánysor mellé szerveztek.

Elmondta, hogy a romákat szállító buszok reggel 8 órakor elhagyták a települést. "Teljesen zökkenőmentesen zajlott le a dolog, profi módon meg volt szervezve" - mondta. Hozzátette, hogy a helyi roma vezető, Farkas János házról házra járva magyarázta el a családoknak, miről van szó. Azt mondta, minden asszonyt és gyerekeket kiköltöztettek a cigánytelepről, számításaik szerint 323 ember hagyta el Gyöngyöspatát. Hozzátette, "ha a Véderő gyakorlata befejeződik, a romák hazautaznak".

Tájékoztatása szerint a kiköltöztetési akciót a Magyar Vöröskereszt finanszírozta; úgy tudja, a szervezetnek külön kerete van ilyen esetekre.

Az amerikai-magyar üzletember, aki korábban jelentős összeggel támogatta az LMP választási kampányát, elmondta: a gyöngyöspatai romák kiköltöztetése mögött nincs politikai erő, az akciót csak a vöröskereszt szervezte meg.

Elmondta, azért tartotta fontosnak, hogy személyesen is leutazzon Gyöngyöspatára, mert alapítványán keresztül támogatja a rászorulókat, és az Amerikai Ház Alapítvány már több segélyakcióban együttműködött a vöröskereszttel. "A tavalyi 200 tonna után idén 600 tonna élelmiszert biztosítunk a Magyar Vöröskeresztnek" - mondta, megjegyezve, hogy a segélyakciók keretében sok, romák lakta településen járt, Gyöngyöspatán is.

"Éreztem a romák félelmét, hogyne félnének" - mondta az üzletember és utalt arra, hogy a településen az előző hétvégén is volt egy félkatonai felvonulás, és megvertek egy cigány gyereket. "Egész éjszaka terrorizálták őket, lementek, kopogtattak a házaikon, köveket dobáltak az ablakokra" - mondta.

Fegyverek?

Kifejtette, nem lehetett tudni, hogy a Véderő milyen fegyverekkel tart a hétvégén katonai gyakorlatot, használnak-e éles lőszert. Felhívta a figyelmet arra, hogy ezt a gyakorlatot közvetlenül a cigánysor mellett tartják meg. Arról is beszélt, hogy a cigányok házai melletti domboldalban reggel már feltűntek a Véderő mozgalom vörös sapkás tagjai.

Richard Field majdnem 5 millió forinttal támogatta a Lehet Más a Politikát (LMP) - írta tavaly márciusban a Népszava és a Magyar Nemzet részben az index.hu internetes portálra hivatkozva. A Budapesten élő amerikai vállalkozó pénteken megerősítette az MTI-nek, hogy valóban támogatást nyújtott az LMP-nek.

A lapértesülés szerint a 44 éves üzletember 1990-ben alapította budapesti cégét. Field egyebek között befektetői kapcsolatokkal, stratégiai tervezéssel, projektfejlesztés és menedzselés felügyeletével foglalkozik; az Amerikai Ház Alapítvány1994 és 2006 között Magyarországon több mint 5,5 milliárd forint értékben épített lakó-, kereskedelmi és irodaépületeket.

Schiffer András, az LMP parlamenti frakcióvezetője az MTI megkeresésére elmondta, pártjának képviselői nem utaztak Gyöngyöspatára.
Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását