2024. szeptember 21. - Máté, Mirella

Obama elfogult lenne?

A török külügyminiszter szerint Barack Obama amerikai elnök elfogult az örmények iránt az ellenük 1915-ben az Oszmán Birodalomban elkövetett gyilkosságokkal kapcsolatban.
2011. április 25. hétfő 08:07 - HírExtra
Obama az amerikai elnökök szokásához híven közleményt adott ki vasárnap abból az alkalomból, hogy 1915-ben ezen a napon kezdődött el az Oszmán Birodalomban élő örmények deportálása és tömeges megölése. Örmény adatok szerint ennek több mint másfél millióan estek áldozatul, ami miatt ők ezt népirtásnak tartják, és elvárják a nemzetközi közösségtől, hogy szintén ekként ismerje el azt.

Az amerikai elnök elítélte a 96 évvel ezelőtti "szörnyű eseményeket", de a 2008-as elnökválasztási ígérete ellenére tartózkodott attól, hogy népirtásnak minősítse a tragédiát, viszont az emiatti felelősség "teljes elismerését" sürgette, amit Törökország mindig is hevesen visszautasított.

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter szerint - akinek szavait az Anadolu hírügynökség tolmácsolta - Obama közleménye "csak egyetlen szemszögből nézi a történelmet". "Szerettük volna, ha barátunknak és szövetségesünknek, az Egyesült Államoknak az elnöke osztozott volna a törökök fájdalmában, és olyan üzenetet küldött volna, amely egy új szemszögből való megközelítést tükröz" - olvasható Davutoglu közleményében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását