2024. április 29. - Péter

Irányzatok harca a neonáciknál

Az idei esztendő választási kudarcai, illetve támogatottságának tartós csökkenése nyomán irányváltásra készül a neonácinak tartott Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD).
2011. szeptember 28. szerda 10:13 - HírExtra
Szerdai sajtóértesülések szerint a pártvezetésben egyfajta puccskísérlet készülődik, amelynek célja a tartalmi és személyi "megújulás". Iránya pedig, hogy a párt felhagyjon eddigi, elsősorban újfasiszta, az idegengyűlöletet és az antiszemitizmust nyíltan hangoztató politikájával és ehelyett egy "mérsékeltebb" szélsőjobboldali populista párttá váljon.

Mindehhez a végső lökést a közelmúltban tartott berlini tartományi parlamenti választások adták meg, az NPD ugyanis minden korábbinál kevesebb szavazatot szerzett. Ezt követően erősödött fel a pártvezetésen belül az úgynevezett parlamenti csoport, amely az NPD szászországi és mecklenburg-elő-pomerániai törvényhozási képviselőiből áll. A neonáci párt ebben a két, az egykori NDK-hoz tartozott tartományban rendelkezik helyi parlamenti mandátumokkal.

A szóban forgó értesülések szerint a lehetséges irányváltás a párt közelgő, október közepén sorra kerülő kongresszusának fő napirendi pontja lesz. Eszerint az említett csoport a kongresszuson nyílt hadüzenetre készül a jelenlegi pártvezetés, illetve a neonáci "őskövületnek" tartott pártelnök, Udo Voigt ellen.

A tervezett "megújulás" középpontjában az a törekvés áll, hogy az NPD-nek egyszer és mindenkorra meg kell szabadulnia a "történelmi nemzetiszocializmus" képviseletétől, fel kell hagynia a nosztalgiaápolással, valamint a céltalan radikalizmussal. Ehelyett a jövő kérdéseivel kell foglalkoznia, a többi között az Európai Unióval, az euróválsággal, valamint az iszlamizálódással kapcsolatos "félelmekkel".

Szakértők szerint a neonáci párton belüli harc kimenetele még nem lefutott, azonban mindenképp jelzésértékű az NPD jelenlegi helyzetével, megítélésével kapcsolatban a német társadalmon belül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását