Ehet? Nem ehet?
A szeretett ebnek nem szabad csontot adni, ha a gazda nem eléggé felkészült a témában, illetve a legalapvetőbb szabályokkal sincs tisztában. Csak a megfelelő információk birtokában lehet olyan döntést hozni, ami a kutyára nézve nem veszélyes vagy káros.
A főtt csont szóba sem jöhet
Az ételmaradékokból származó vagy főtt jutalomfalatok nem biztonságosak egyetlen négylábúnak sem. Mivel elég könnyedén törnek és szilánkossá válnak, sok bajt okozhatnak:
- Fogak törése és repedése
- Nyelv, mandula és száj sérülése
- Hányás és hasmenés
- Emésztőrendszer, nyelőcső és légcső záródása
- Hasnyálmirigy-gyulladás
- Fulladás
A bolti csont sem a legjobb
A www.kutyazona.hu szakértői arra figyelmeztetnek, hogy a kereskedelmi forgalomban megvehető csemegék is károsak lehetnek az eb egészségére. Sajnos a kutyák által nagyon kedvelt borda-, sonka-, combcsont vagy épp a füstölt csülök csont is többféle problémát okozhat.
Vajon a nyersbőr jó?
A nyersbőr fogyasztása is számos negatív következménnyel járhat, akárcsak ha főtt vagy a bolti csemege kerül az eb tálkájába. A feldolgozás során kisebb mennyiségben visszamaradhatnak bizonyos toxikus anyagok, amelyek akár e. coli vagy szalmonella fertőzéshez is vezethetnek.
A biztonsággal fogyasztható finomság
A nyers, ép csontokat nyugodtan oda lehet adni a kutyáknak. Egy jó bárány, marha, pulyka vagy akár csirke csontnak nagyon örülni fognak, és közben a gazda sem kell tartson a fent említett komplikációktól, egészségre káros tényezőktől.
A csont megannyi előnye
A www.kutyazona.hu szakértői nem vitatják, hogy ennek a rágcsálnivalónak számtalan egészségre pozitív hatása létezik, csak a megfelelő formában kell „tálalni”. A nyers csont tele van ásványi anyagokkal, nyomelemekkel és vitaminokkal. Ennek köszönhetően jó hatással van az emésztőrendszer megannyi részére, akárcsak a gyomorra és a végbélre.