2024. szeptember 28. - Vencel

Ha új mosógépre van szükség...

A tökéletes mosógép megtalálása nem könnyű feladat, hiszen a kereskedelmi kínálat rendkívül széles, ráadásul a készülékek számos olyan tulajdonsággal és funkcióval rendelkezhetnek, amelyek megnehezítik a választást. Az alábbi összefoglalóban a leggyakrabban felmerülő kérdésekre igyekszünk választ adni.
2021. augusztus 27. péntek 15:18 - HírExtra

Mielőtt kicsit mélyebbre merülnénk a tulajdonságok között, el kell döntenünk, milyen típusú gépet szeretnénk használni. A döntésünket elsősorban a rendelkezésre álló szabad terület határozza meg. Nem véletlenül népszerűek a hagyományos elöltöltős gépek, amelyek nem csak jelentős mennyiségű ruha mosását teszik lehetővé, hanem hatékonyak és energiatakarékosak is. Tökéletes választást jelentenek szinte minden esetben, ha kellő mennyiségű szabad terület áll rendelkezésre, azonban ez a feltétel gyakran nem teljesül… A nagyobb géptest és az előrefelé nyíló ajtó sok esetben túl sok helyet foglal, ilyenkor alternatív megoldásra van szükség. 

Ha minden négyzetcentiméter számít, abban az esetben a felültöltős mosógépek jelentik a leginkább ésszerű választást. Esetükben kis alapterülettel kell számolni, ráadásul az ajtónyitás sem akadályoz, csupán azt kell figyelembe venni, hogy falipolc nem helyezhető el közvetlenül a gép felett. Érdemes azt is tudni, hogy a helytakarékosság rendszerint kisebb dobkapacitással jár együtt, illetve az ilyen gépek szerkezeti kialakításukból adódóan gyengébb energiahatékonysággal rendelkeznek. A két változat előnyös tulajdonságait igyekszik ötvözni a keskeny elöltöltős gép, ami helytakarékosságban nem képes felvenni a verseny a felültöltős változatokkal, de kiváló hatékonysági mutatókkal rendelkezhet.

A kiválasztás során természetesen figyelmet kell fordítani a dobkapacitásra is. Minél nagyobb dobbal rendelkező gépet választunk, annál több ruhát mostatunk egyszerre, ez azonban nem feltétlenül a legjobb döntés. Ha nem tudjuk, mekkorára van szükségünk, alapul vehetjük az általános javaslatot, miszerint egyedül élők számára 3-5 kg, párok számára 6 kg dobkapacitás lehet ajánlott. Gyermekes családok számára jó megoldást kínálhatnak a 7 kg feletti kapacitással rendelkező gépek. Ha kihasználatlanul, rendszeresen féltöltetet mosva használjuk a gépet, akár jelentős energiaveszteséget szenvedhetünk el. 

A magasabb minőségi osztályt képviselő mosógépek esetében természetesen van megoldás erre a problémára, ez az úgynevezett súlyautomatika, amely a töltet nagyságának megfelelően adagolja a mosáshoz szükséges vizet, így akár jelentős mennyiségű villamos energiát takaríthatunk meg. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a súlyautomatika megléte magasabb árat eredményezhet.

Az energiahatékonyságról az úgynevezett energiaosztály ad támpontot, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy az idei év tavaszán megváltozott a besorolás, így a korábbi és az új jelzések gyakorlatilag összehasonlíthatatlanná váltak. Ha kérdésünk merülne fel, keressük bátran a szakeladókat!

Ne feledkezzünk a zajszint kérdéséről sem, hiszen ez is rendkívül fontos tulajdonság lehet, ha a készüléket nyílt térben vagyunk kénytelenek elhelyezni. Amennyiben kisbaba van a családban vagy esetleg várható az érkezése, keressünk olyan gépet, ami antibakteriális mosásra is képes. Némi odafigyeléssel könnyedén megtalálhatjuk azt a készüléket, ami a leginkább megfelel az igényeinknek és elvárásainknak.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását