2024. szeptember 8. - Mária, Adrienn

Az onboarding alkalmazása és előnyei

Az elmúlt időszakban egyre inkább elterjedt a home office, a hibrid munkavégzés, ami ahhoz vezetett, hogy a cégek is rájöttek, minél több digitális eszközt kell használni a működésükben. Kevesen tudják, de az újonnan felvett kollégák beilleszkedésében is nagy segítséget nyújtanak a modern megoldások.
2023. június 19. hétfő 17:47 - HírExtra

Mi az az onboarding?

Röviden az új munkatársak beléptetését és integrációját takarja. A szakértők ezt nevezik a munkavállalói élet egyik, ha nem a legfontosabb szakaszának, ami nagymértékben meghatározza a munkahelyi élményt, így közvetlenül a cégnél töltött idő hosszát is. Az onboarding ma már a toborzás részét képezi, aminek a digitalizása könnyen megoldható például az Oriana segítségével.

Mennyi ideig tart az onboarding? A minimum ajánlott időszak 90-100 nap, de a szakértők és a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy sokkal jobb, ha a teljes első évre kiterjed. Függetlenül attól, hogy milyen területről, pozícióról és helyzetről van szó, az új munkahelyen történő kezdés és beilleszkedés mindig kihívásokkal jár. Ezeket tudja enyhíteni, vagy teljesen leküzdeni egy jól működő onboarding folyamat, amivel növelhetjük az új kolléga elégedettségét.

Milyen lépésekből áll az onboarding?

Fontos, hogy már legyen előre elkészített onboarding folyamatunk, ami hatékonyan végzi el a feladatát. A stratégia kialakításához természetesen lehet és ajánlott is külső szakértőket bevonni. A cél az, hogy az új belépők gyorsabban tudjanak beilleszkedni, valamint, hogy hatást gyakoroljunk az integritás élményükre, elhivatottságukra, ami pozitív hatással lesz a cég versenyképességére is.

Az első lépés természetesen a dokumentáció, azaz a munkavállaláshoz szükséges papírok kitöltése és aláírása. Ezt követi a befogadás erősítése, az új kolléga bevezetése a szervezeti kultúrába, amely során megismerheti a szervezet küldetését, értékeit és az üzleti célokat. Itt kerül bemutatásra a munkahelyi környezet is, amelynek célja, hogy mindenki komfortosan érezhesse magát. A céges rendezvények erősítik a csapathoz való tartozás érzését rövid- és hosszú távon is.

A gyakorlati munka elindítása

A harmadik lépés az orientáció, ahol a munkakörhöz kapcsolódó szabályokat, feladatokat, eljárásokat és folyamatokat fogjuk ismertetni. Ami után a tudásmegosztás következik, hogy minden, a munkavégzéshez szükséges ismeret, képzések és eszközök átadásra kerüljenek, amiben a tapasztalt kollégák is segítenek.

A kapcsolatépítésről sem szabad megfeledkezni, ami az új belépő bemutatását jelenti a közvetlen és közvetett munkatársaknak, így az együttműködés is gördülékenyebb lesz. Végül, de nem utolsósorban ott van a támogatás és visszajelzés, hogy az elvégzett munkát rendszeresen értékeljük, megfelelő visszajelzéseket adjunk, valamint iránymutatással és mentorálással növeljük a teljesítményét az új munkatársnak. A digitális megoldásoknak köszönhetően az egész onboarding hatékonyabb lehet.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását