2024. május 20. - Bernát, Felícia

Minden, amit tudnunk kell a motorolaj használatáról

A motorolaj egy olyan kenőanyag, melyet a belső égésű motorok kenésénél kell használnunk. Ha erről megfeledkeznénk, akkor bizony szeretett autónk motorja nem lenne túl hosszú élettartamú. A motorolaj feladata nem más, mint a kisebb, mozgó alkatrészek kenése, ezzel meg tudjuk akadályozni azok esetleges súrlódását és kopását.
2023. június 21. szerda 11:00 - HírExtra

Autónk motorja kisebb alkatrészekből tevődik össze. Ahhoz, hogy ezek az alkatrészek probléma nélkül tudjanak működni elengedhetetlen, hogy valamilyen anyaggal megakadályozzuk a kopásukat. A motorolaj kialakít egy filmréteget a folyamatosan súrlódó fémfelületek között, megakadályozva azoknak nagymértékű kopását.

Hogyan válasszuk ki a számunkra tökéletes motorolajat?

Ahhoz, hogy megtaláljuk az autónk számára legideálisabb motorolajat, néhány dologgal nem árt tisztában lennünk. Például, hogy mi is az a viszkozitás.

A viszkozitás lényegében megmutatja azt, hogy mennyire áramlik jól az adott motorolaj.
Mivel ez egy igen fontos tényező, a motorolajakat a gyártók különböző osztályokba csoportosítja attól függően, hogy milyen a viszkozitásuk.

A mai motorolajok nem csak kenőanyagként funkcionálnak, hanem tisztítják, és védik a motort a korróziótól. Éppen emiatt több dolgot is szem előtt kell tartanunk akkor, ha a legjobb motorolajat szeretnénk megvásárolni.

A motorolajnak ugyanis helyt kell állnia a korom képződésben, a kopás, az iszap, a lerakodások kezelésében, az égéstermék utókezelésében, illetve az üzemanyag takarékosságban is.

Mivel az olaj néhány ezer kilométer megtétele után elkezd veszíteni a kenőképességéből, mindenképpen meg kell rendszeresen ejtenünk az olajcserét annak érdekében, hogy hozzájáruljunk a motor hosszú élettartamához. Manapság a legnépszerűbbek közé felsorolhatjuk az 5W30 motorolajat is, mely a Fékmester autóalkatrész webáruház széles kínálatában többféle márkától, különböző kiszerelésben is megvásárolható.

Miért fontos, hogy jó minőségű motorolajat használjunk?

Több szempontból is lényeges az, hogy megfelelő minőséggel rendelkező kenőanyagot, azaz motorolajat vásároljunk meg az autónkhoz. Tudni kell, hogy a motorolaj áthalad egy szűrőn, amely megszűri az olajból és a levegőből az égéstérbe jutó szennyeződéseket, ez pedig biztosítani tudja a motor tiszta működését.

Sajnos a rosszul kiválasztott, nem megfelelő minőséggel rendelkező motorolaj hátrányai egy idő után biztosan jelentkezni fognak, de nem éri meg ezt megvárni, ugyanis ilyenkor a gépjármű meghibásodásai csak költséges javítással orvosolhatóak.

Érdemes inkább megelőzni a bajt, és olyan motorolajat vásárolni, mely kifogástalan minőséggel rendelkezik. A minőségi motorolaj használata garantálja a katalizátor megfelelő működését, megelőzi a motor meghibásodások kialakulását, illetve nem utolsó sorban az üzemanyag takarékossághoz is hozzá tud járulni. 

Azt pedig, hogy az adott motor számára melyik kenő anyag lehet a legideálisabb választás, kideríthetjük a kocsi kezelési útmutatójából is, ebben ugyanis a gyártók mindig fel szokták tüntetni a viszkozitásra, illetve az olaj specifikációira vonatkozó előírásokat is.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását