2024. július 1. - Tihamér, Annamária

A Coaching rendkívül népszerű Magyarországon - és egyre nagyobb a kereslet rá

Sokan tisztában vannak azzal, hogy mennyire fontos, hogy az életvitelük, valamint az élet különféle területein való gondolkodásuk megfelelő legyen. Hogyan érhetjük el, hogy igazán sikeresek lehessünk mindenben, amibe csak belekezdünk? Ebben segíthet nekünk a life coaching – azaz életvezetési tanácsadás.
2023. július 11. kedd 09:37 - HírExtra

Mi az a life coaching?

A life coaching nem más, mint egy olyan folyamat, tevékenység, mely során az adott egyén életében, életvitelében, életvezetésében próbáljuk meg a felmerülő akadályokat elhárítani, valamint azokat megoldani.

Mennyibe kerül ez a szolgáltatás?

Viharos Ottót kérdeztük, a CoachingEgyetem alapítóját arról, hogy mennyibe kerül a life coaching manapság. Véleménye szerint a kérdés több tényezőre vezethető vissza – és több mindentől is függ, hogy pontosan mennyiért vállal munkát a szakember.

Függ attól, hogy milyen szintű és típusú elakadással kellene szembenézni, de azon is rendkívül sok minden múlhat, hogy kinek kellene tanácsot adni, és hogy lenne-e szükség egyéb szakmai tudásra, valamint kompetenciákra. Átlagban nagyjából 10-50.000 Ft / óra egy ilyen tanácsadás, vannak e feletti és ez alatti árak is.

Mégis miért annyi az annyi?

Miért kerül ennyibe a coaching? Sokan nem igazán értik ezt a kérdést – pedig rendkívül egyszerű a megválaszolása: egy összetett feladatról van szó, mely igazából multidiszciplináris szemléletet és szakmai tudást igényel. Ennek köszönhetően nem lehet képes akár kiváló coaching szolgáltatást nyújtani – ebben a szakmában is ritka a jó szakember már, mint a fehér holló.

Fontos megérteni, hogy nem lesz akárkiből jó coach. Nagyon fontos az alázat, a személyiség megfelelősége és a kellően széles emberi látókör, valamint az, hogy kellő jártassággal rendelkezzen az illető a munka világában.

Milyen típusai vannak?

Többféle coaching létezik – és ezek sem egyformák.

A life coaching – azaz életvezetési tanácsadás – magánéleti elakadásokra és problémákra összpontosít, és leginkább a személy egyéni problémáit veszi górcső alá.

A karrier coaching – karrier tanácsadás – elsősorban azoknak az embereknek javasolt, akik szeretnének szakmát találni, vagy karriert váltani.

A business coaching – üzleti coaching – egy olyan tanácsadás, amely munkahelyi problémákkal kapcsolatos kérdéseket boncolgat. Hogyan lehetne hatékonyabban szervezni a munkafolyamatokat, az adott csapat abban a konstrukcióban miért nem hatékony, vagy megfelelő?

Hol végezhetünk remek coach tanfolyamokat?

Több lehetőség is van. A magyar tanfolyamok elég jók – viszont, ezek sem minden tekintetben jelentenek perfekt választást, hiszen drágának számítanak. Érdemes lehet például angol, külföldi platformokon is körülnézni – gondoljunk csak az Udemy nevű honlapra, ahol szinte fillérekért juthatunk hozzá a világ legjobb szakemberei által készített tanfolyamokhoz, tananyagokhoz, szakmai ismeretek halmazához.

Hol találhatunk jó coach szakembereket?

Amikor igazán jó szakembert szeretnénk találni, akkor több tényezőt is figyelembe kell vennünk. Először is, fontos arra gondolni, hogy nem mindenki rendelkezik egyforma háttérrel és szakmai kompetenciákkal. Van, aki jártasabb a multis dolgokban, mások a magánéleti elakadásokban tudnak nekünk igazi segítséget nyújtani. A legjobb szakértők mindig megpróbálnak specializálódni egy adott szakterületre.

Először érdemes lehet az ismerőseink között megpróbálni találni valakit – vagy ajánlás útján érdeklődni arról, hogy ki lehet az adott feladatra a megfelelő szakember.

Ez után érdemes lehet a Google keresőjében találni valakit, aki megfelelő szakember lenne – kérjünk árajánlatot több szakértőtől.

Végül, a Facebook keresőjében érdemes keresgélni, vannak akár külön coach és tréner csoportok is, ahol csak egy postot kell kitennünk – és már jönnek is a jobbnál jobb szakemberek, hogy segíteni tudjanak nekünk.

Melyik ezek közül a legjobb megoldás? Nincs legjobb – van, ami működni fog, és van, ami bizonyosan nem. Az ismerős által ajánlott szakember sem biztos, hogy megfelelő lesz és be fog válni, míg a keresőben talált szakértő sem biztos, hogy igazán megfelelő lesz számunkra. A Facebook sem tekinthető igazán megbízhatónak. A legjobb döntés talán az alábbi lehet: próbáljunk meg a saját megérzéseinkre és emberismeretünkre hagyatkozni. Amennyiben szimpatikus a szakember, és segítőkésznek tűnik, nagyon jó eséllyel fogunk tudni együttműködni vele a későbbiekben is.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását