2024. szeptember 8. - Mária, Adrienn

Miért egészséges a grillezés?

A grillezés évszázadok óta kedvelt főzési módszer, mely ízletes ízeket és csábító illatokat kínál, hogy ízlelőbimbóinkat kényeztesse. De tudtad-e, hogy a kellemes íze mellett a grillezés egészségügyi szempontból is előnyös lehet? Ebben a cikkben felfedezzük, miért egészséges a grillezés és hogyan járul hozzá a kiegyensúlyozott étrendhez.
2023. július 18. kedd 10:44 - HírExtra

Legyen még egészségesebb a grillebéd!

A grillezés több okból is egészséges, ha megfelelő alapanyagokat használsz. Azonban a tűzgyújtás módszere is befolyásolhatja ezt a kérdést. Például, akkor is teszünk az egészségünkért, ha grill begyújtása házilag történik, grillgyújtó adalékok nélkül. De nézzük sorban, miért érdemes a grillezést választani, mint sütési formát! 

Csökkentett zsírfogyasztás

A grillezés közben a felesleges zsír távozik az ételekből vagyis egyszerűen kisül a zsír, ezáltal csökken a zsírtartalom az ételekben. Míg a sütésnél az étel az olajban fekszik, a grillezés soványabb készítési módot biztosít.

Tápanyagok megőrzése

A grillezés több tápanyagot megőriz az ételekben a forraláshoz vagy pároláshoz képest.

Kevés hozzáadott zsír és olaj szükséges

A grillezéskor pácokhoz, fűszerekhez és marinádokhoz lehet folyamodni, csökkentve az hozzáadott zsírok és olajok mennyiségét, így egészségesebb ételeket készítünk.

Alacsonyabb kalóriatartalom

A csökkentett zsír és olaj felhasználás eredményeként a grillezett ételek általában alacsonyabb kalóriatartalmúak, így némelyik diétába is beilleszthetők a grillen készül ételek. Például a mediterrán vagy a paleo diéta alatt grillezhetünk nyugodtan. 

Ízletes és egészséges ételek

A grillezés füstös ízt ad az ételeknek, ami fokozza azok ízét anélkül, hogy szükség lenne túlzottan fűszerezni vagy adalékanyagokat használni, ezáltal biztosítva egy egészséges és élvezetes étkezési élményt.

Nedvesség megőrzése

A grillezés segít megőrizni az ételek természetes nedvességét, így megakadályozva azok kiszáradását és megkeményedését a főzési folyamat során.

Az egészséges grillezés művészete

Most, hogy végigvettük, miért egészséges a grillezés, adunk még néhány tippet az egészséges és ízletes grill ételek elkészítéséhez:

Válassz sovány húsokat

Válassz sovány húsokat, amelyeknél minimális a látható zsír. A csirke melle, pulyka és marha- és a sertéshús soványabb részei kiváló választás az egészséges grillezéshez.

Készíts pácokat az íz és puhaság érdekében

Pácold be a húsokat a grillezés előtt, hogy ne csak ízesebbek legyenek, de puhábbak is. Használj fűszersót citrus levekkel és olívaolajjal az egészséges és ízletes választáshoz. Próbálj ki új fűszereket és ízeket! 

A grillezett zöldségek és gyümölcsök színpompája

A grillezés nem csak húsokra korlátozódik. Fedezd fel az évszak ízeit a színes zöldségek grillezésével, mint például paprika, cukkini, padlizsán és gomba. Kiváló és tápláló köretek lesznek belőlük. De akár gyümölcsöket is grillezhetsz! A legfinomabb desszert egy nyári ebéd végén a grillezett barack! Mindenképpen próbáld ki! 

Szabályozd a főzési hőmérsékletet

Állítsd be a grill hőmérsékletét úgy, hogy ne égesse meg húsokat, illetve a zöldségeket. Így a káros vegyületek, égett darabok sem kerülnek majd a tányérra. Az optimális hőmérsékleten való grillezés lehetővé teszi, hogy minden alaposan átsüljön, de közben ne égjen oda semmi.

Használj grillező kosarakat és alufólia csomagolásokat

Kisebb méretű ételek könnyen a grillrácsok között köthetnek ki. Ennek elkerülése érdekében használj grillező kosarakat vagy készíts alufólia csomagolásokat például a hal és a zöldségek grillezéséhez.

Kerüld a feldolgozott húsokat, termékeket

Bár a grillezés lehet alapvetően egészséges, de nagyon fontos a megfelelő összetevők kiválasztása, ahogy az elején is írtuk. Kerüld a feldolgozott húsok, mint például kolbász és virsli fogyasztását, mivel tartalmazhatnak adalékanyagokat és tartósítószereket. Inkább térj be egy közeli, megbízható henteshez, aki friss és szép árut fog neked csomagolni. A 

A grillezés tehát nem csak arról szól, hogy ínycsiklandó ételeket készítsünk, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár. A csökkentett zsírbeviteltől a fontos tápanyagok megőrzéséig a grillezés összekapcsolja az íz és a tápanyagtartalmat, így különféle táplálkozási célokhoz illeszkedik. Tehát, legközelebb, amikor felgyújtod a grillt, ne feledd az egészséges grillezés szempontjait és élvezd az egészségesebb és finomabb ételeket!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását