2024. szeptember 16. - Edit

Indul az újabb Ördögkatlan

2023. augusztus 1. és augusztus 5. között újra vár mindenkit az Ördögkatlan fesztivál. Pécstől délre, a legjobb magyar borok vidékén, falukban és pincészetekben, utcákon, strandon és teraszokon egyaránt több száz programmal találkozhatunk.
2023. július 25. kedd 18:53 - HírExtra

Nagyharsányban, Beremenden, a Vylyan teraszon és a Mokos Pincészetben minden művészeti ágból a legjobbak gyűlnek megint össze.

A fesztivál idén is több díszvendéggel várja a látogatókat.


A 2023-as Ördögkatlan a fiatal előadókra és a független színházra koncentrál. Nem véletlen, hogy díszvendég a Jurányi Ház, amely a függetlenek központja.

Mikor, ha nem most, amikor tízéves „A Jurányi”?! Így magában használjuk a szót, „A Jurányi”, hiszen a tíz év alatt fogalommá vált. Minden színházi ember menedéke, fészke, búvó- és megmutatkozó helye, legalábbis azoké, akik úgynevezett függetlenek, alternatívok, „mezítlábas”, szabad alkotók, - és akik már csak ezért is, közel állnak hozzánk, a katlanosokhoz.

És mikor, ha nem most, amikor egy a „semmiből” megszületett intézmény a nehezedő (nagyon-nagyon nehezedő) körülmények között még mindig él és születésnapját ünnepli?! Számos Jurányis produkcióval találkoztok az idén az Ördögkatlanban, köztük szellemes, fiatalos, szembesítő, személyes, családias előadásokkal.

Részletek:
https://ordogkatlan.hu/2023/juranyi-haz
 

Fiatal színházak

A Katlan öregszik, de mi a fiatalok pártján állunk, ők még nem szakadtak szerteszéjjel. Sok nagyszerű előadást hívtunk, amit fiatalok hoztak létre. Hegedűs D. Géza és ifj. Vidnyánszky Attila osztálya a Liliomot és a Merlint játssza, Regős Simon és társai a Puszták népét dolgozták fel, Pál András osztálya egy Csikágó-mjuzikelt magyarosított, Fodor Orsi rendezése dokufikciós előadást hoz a Trafóból, székesfehérvári fiatalok a legendás Petőfi Rockot idézik meg, a pécsi OSZIP diákjai Kohlhaasról és két Koreáról mesélnek, kaposvári színészhallgatók Arany Jánossal és Shakespeare-rel érkeznek…

Katlanirodalom

Az Ördögkatlan mélységesen konzervatív abban a tekintetben, hogy meggyőződéssel vallja: olvasni jó. Szóval hogy az irodalom fontos. Érkezik többek között az Európa Kiadó (Háy János, Bódis Kriszta), a Jelenkor (Visky András), a Corvina (Csáki Judit-Csuja Imre), a Magvető (Nádasdy Ádám, Krusovszky Dénes, Tóth Kriszta, Boldizsár Ildikó, Szabó T. Anna, Dragomán György) A Líra Irodalmi Délutánok bizonyítják majd, hogy igazunk van.
Részletek:
https://ordogkatlan.hu/irodalom
 

Hagyományok Háza

Régóta velünk vannak, de az idén igazán csúcsra járnak! Birtokba veszik Beremendet, és Folkligettel, Folkudvarral, utcai táncházakkal mutatják fel a magyar kultúrát. Felsorolni is lehetetlen: Paár Julcsi éneke, a Sárarany muzsikája, a Ziránó színházi előadásai, ékszerkészítés és lélekmadár-faragás, kosárfonás és nemezkészítés, népi játszótér és kékfestő-kiállítás, meseszó gyereknek és felnőttnek… és még a Petőfi-féle forradalmi lepényt is megkóstolhatjuk, mert mindannyiunk Sándora így szerette azt Jókai bableveséhez.
Részletek:
https://ordogkatlan.hu/2023/hagyomanyok-haza

 Rezervátum

Egy régi indián jóslat szerint a jövő emberisége egy világot átszövő nagy pókhálóban fog vergődni. Ez most történik! Cseh Andrisék a Játéknap segítségével idén valóban egy rezervátumba költöznek, hogy egy saját világot építsenek, és onnan induljanak hadiösvényre megküzdeni a XXI. század régebbi és újabb kihívásaival: egy indián tábor sátrai közt küzdenek az elsüllyedőben lévő emlékezet, érzékelés, imagináció, természetes intelligencia és a szerelem ügyéért.

A rezervátumban öt indián sátor (tipi) áll majd a központi tűzgödör körül: A T.I. (természetes intelligencia) sátra / Az érzékelés sátra / Az emlékezet sátra / A képzelet sátra / A szerelem sátra

Részletek:
https://ordogkatlan.hu/2023/beremendi-falukozpont--rezervatum 

MINDEN MÁS

-          az Iskola utca 35. Teremben dalszöveget írhatsz Tamás meg nem írt dallamára;

-          Both Miklósnál ukrán táncházban rophatod;

-          Tim Carroll és Alexis Milligan workshopjának nyilvános prezentációját nézheted az amfiteátrumban;

-          Dinyés Daniék mezítlábas éjszakai szerenádjait hallgathatod a strandon;

-          Romsics Ignácot hallgathatod a közösségi emlékezetről;

-          régészkedhetsz a Nemzeti Múzeum munkatársaival;

-          Cseh Tamás dalait hallgathatod a Csíktől és Kiss Tibitől, a Csaknekedkislánytól és a Balatontól, Beck Zoliéktól és Lovasi Bandiéktól…

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását