2024. június 1. - Tünde

Karrierlehetőségek a Kiskunságban - állás Kecskemét területén

Bár Kecskemét hazánk egyik jól ismert városa, talán kevesebb szó esik a munkaerőpiaci lehetőségeiről. Ennek oka a kevésbé jelentős gazdasági jelenlét lehet, holott ez napjainkban már kevésbé mondható el a térségről, melyet jól mutat a színes és széles álláspaletta is.
2023. október 12. csütörtök 07:30 - HírExtra

Központ az Alföldön

Egy térséget vagy akár egy konkrét települést is alapjaiban határozhat meg az elhelyezkedése, hiszen ez lényegében azt is eldönti, hogy milyen lehetőségekkel számolhatnak az itt élők. Bács-Kiskun vármegye székhelyeként Kecskemét ebben a tekintetben nem igazán panaszkodhat, hiszen meglehetősen centrális pozíció jutott neki a térképen. A tény pedig, hogy Budapest és Szeged nagyjából egyenlő távolságra található, tovább bővíti a lehetőségeket.

Az ilyen kedvező elhelyezkedés természetesen gazdasági szempontból is előnyös, hiszen ezekben az esetekben mindig sarkalatos kérdés az infrastruktúra és a logisztikai lehetőségek. A munka oroszlánrésze persze így is a városé, hiszen a helyi felelősök feladata az, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű feltételt teremtsenek a helyben és környéken élők számára. Ez már csak azért is fontos, mert Kecskemét lakosai a teljes megye lakosságának 20%-át adják.

A megyeszékhely főszerepe tehát e tekintetben is garantált, mely az álláspiaci jelenlétre is igaz, hiszen egy állás Kecskemét városában sokszor páratlan lehetőség az itt élőknek.Bár a gazdaság nem mindig volt kiemelkedő, mára a munkahelyek száma és minősége és képes megütni a mércét. A városban ugyanis több jelentős vállalat is megtalálható, mely a munkavállalók számára stabil hátteret, élhető és kiszámítható jövedelmet garantál.

Új piaci szereplők

Sok már alföldi városhoz hasonlóan hagyományosan Kecskemét életében sem az ipari tevékenység játszott főszerepet. A földrajzi adottságoknak köszönhetően ezen a vidéken is inkább a mezőgazdasági tevékenység jelentette a fő bevételi forrást. Az alapok persze nem változnak, így ma is sok állás Kecskemét e szektorához köthető, azonban a fejlődés ide is begyűrűzött. Ez pedig leginkább az ipari nagyvállalatok megjelenésében érhető tetten.

A mezőgazdaságra építve adja magát az élelmiszeripar fejlesztése is, a város azonban ennél is tovább ment és ma már több ipari park is található a területén. Az új szereplők megjelenésével pedig a szektoron belül hangsúlyok is áthelyeződtek, így mára jó néhány állás Kecskemét autóiparához köthető. Az itt működő Mercedes gyár ugyanis kifejezetten nagy létszámú munkavállalót tud alkalmazni, mely a környékbeli lakosoknak is lehetőséget ad.

A multinacionális nagyvállalatok másik előnye emellett az, hogy stabil hátteret, kiszámítható jövedelmet és ezáltal egzisztenciális biztonságot képesek nyújtani az alkalmazottaknak. Így tehát amellett, hogy több ezer állás Kecskemét nagyobb vállalatainál létesül, az általuk biztosított körülmények és fejlődési lehetőségek is egyedülállóak. A bérek tudatában a számolgatást pedig akár mi magunk is elvégezhetjük a fizetés kalkulátor Profession oldalán található megoldásával.

Kalkulálható jövedelem

A kiszámíthatóság természetesen a munkaerőpiacon is elengedhetetlen kitétel, hiszen a munkavállalók többsége szeret pontosan tisztában lenni azzal, hogy milyen bevételekre számíthat. Egy állás Kecskemét valamelyik nagyvállalatánál ezt képes lehet biztosítani, ám mindenképpen fontos, hogy mi magunk is utána számoljunk a várható bérünknek, látva a különböző adókat, levonásokat, vagy épp kedvezményeket.

A Profession online fizetés kalkulátora ebben lesz a segítségünkre, egyszerű használatának köszönhetően pedig lényegében másodpercek alatt konkrét számok birtokába kerülünk. Az autóipari szereplők globális szinten is jelentős munkáltatónak számítanak, így az általuk képviselt céges kultúra jellemzően megbecsüli a munkavállalóit, mely a bérekben is megmutatkozik. A munkaerőpiac egyik szabálya azonban, hogy érdemes tisztában lenni azzal, mennyit és kérhetünk/kaphatunk egy adott munkáért. Ez a saját tárgyalási pozíciónkat is erősíti ugyanis.

Egy állás Kecskemét autóipari üzemében nem csak a helyi, hanem a környékbeli lakosság számára is remek opció, melyet jól mutat a több, az alkalmazottak 5.000 fő feletti létszáma. Ez már önmagában is feltételezi, hogy az itt dolgozók olyan feltételekkel és körülményekkel találkoznak, mely sokak számára akár hosszútávon is megfelel. A jövő pedig várhatóan ezeké a munkahelyeké, így a tapasztalatszerzés mindenképpen jól jön a távlati tervek tekintetében is.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását