2024. szeptember 8. - Mária, Adrienn

Így csökkenthető a szagterhelés istállók, baromfiudvarok esetében

Az állattartás bizonyos szaghatásokkal jár. Ez komoly problémát jelenthet, ha egy istálló vagy baromfiudvar lakott területen vagy annak közelében található. Az emberek joggal elégedetlenkedhetnek, ha a szél a lakóhelyük irányába fújja az istállótrágya kellemetlen szagát, elvégre a friss levegőhöz mindenkinek joga van.
2023. október 19. csütörtök 10:54 - HírExtra

A Szár-csi Kft. hasonló problémákkal szembesült. Különösen a nyári időszakban okozott problémát az istállótrágya szaga. A szóban forgó esetben tetézte a problémákat az, hogy az istálló irányából rendre a falu irányába fújta a szél a nem túl kellemes “illatokat”.

Az AnivetDirect állattenyésztéssel kapcsolatos termékek forgalmazása tekintetében jelentős tapasztalattal rendelkezik, széles a repertoárjuk, így hozzájuk fordultak. Mielőtt rátérnénk a megoldásra, nézzük, hogy miért volt szükség a segítségre.

A lakosok léptek: feljelentették a céget

A településen élők közül voltak, akik csak bejelentést tettek, mások pedig fel is jelentették a Szár-csi Kft.-t az elviselhetetlen bűz miatt. A cég mindent megtett, amire lehetősége volt, hogy csökkentse a szagterhelést. Nem voltak kifogásolhatóak sem a tartástechnológiai, sem az állathigiéniai és az állatvédelmi szempontok sem.

Miután kiólazták a trágyát az istállókból, el is szállították annak rendje s módja szerint. A mélyalom növekedése kapcsán nem találtak hibát a szakemberek, ám a falu lakóit ez nem hatotta meg, őket zavarták az istálló irányából érkező erős szagok.

Mi ilyen esetben a megoldás?

Mivel a cég nem akarta lehúzni a rolót, így megoldást keresett a problémára. Az AnivetDirect kínál olyan terméket, amely aromás növényi olajokat, például szegfűszeget és indiai citromfüvet tartalmaz.

Ezt a terméket egyébként alapvetően madártetű atka, valamint légylárva általi fertőzöttségre fejlesztették ki. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy nemcsak ilyen kártékony rovarok megjelenése esetében érdemes bevetni, hanem arra is jó, hogy csökkentse a nemkívánatos szagterheket.

Így kell használni az aromás növényi olajokat

Az ötnapos csirkékkel már lehet itatni a készítményt egészen addig, amíg 38 naposak nem lesznek. Nem kell azonban minden nap adni ezen időtartamon belül a kiscsirkéknek a készítményből, leszámítva az első hetet.

A következő héten már csak négy, a harmadik, a negyedik, valamint az ötödik héten pedig csak heti egy napon kell a vizükbe adagolni az aromás növényi olajat. Ezer liter itatóvízbe elegendő egy deciliter a termékből.

Az állatokra permetezve is hatásos a szer, 50 ml/10 l-es hígításban kell alkalmazni. A permetezést elegendő heti egy alkalommal végrehajtani.

A Szár-csi Kft. arról számolt be, hogy már az első itatási ciklusban sokkal kellemesebb lett az istálló levegője, és felváltotta a kellemetlen szagokat a citrusos illat. A lakosok számára komoly probléma tehát egészen alacsony költségekkel orvosolható.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását