2024. szeptember 18. - Diána

A megfelelő SSD kiválasztása

A laptopok többsége még mindig HDD-t használ, ami a leglassúbb alkatrésznek számít. Hiába gyors a processzor, sok a memória vagy erős a videókártya, az operációs rendszer így is lassan fog elindulni, valamint a programokra is várni kell majd. Erre nyújt megoldást az SSD, amivel sokat javíthatunk a sebességen.
2023. november 20. hétfő 17:10 - HírExtra

A választás nem is olyan egyszerű

Ha megnézzük a Laptopszaki SSD kínálatát, akkor láthatjuk, hogy több tucat megoldás közül lehet válogatni. Ez elsőre akár ijesztő is lehet. Még mielőtt azonban belevágunk a kiválasztásba, érdemes megismerni, hogy mégis mi az az SSD? A HDD lámpa világítása azt jelenti, hogy a processzor arra vár, hogy leszedje a szükséges információt a merevlemezről. Ez egy régebbi készülék esetében jellegzetes “kerregő” hangot eredményez. Ekkor cikázik az olvasófej a mágneses tányérokon, ahol az adatok találhatóak.

Az SSD meghajtó ~0,1 ms elérési idővel rendelkező NAND chipekkel tárolja az adatokat. Ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy a szükséges időintervallum az elérésre szinte nullára csökken. A gyakorlatban ez azt eredményezi, hogy másodpercek alatt, villámgyorsan elindul bármilyen program. A Windows betöltésére sem kell perceket várni, konkrétan másodperceken belül megtörténik. A weboldalak is gyorsabban jelennek meg (persze ezt az internet sebessége is befolyásolja), valamint a játékok is simábban futnak, a videóvágás és fotószerkesztés során pedig az egyes műveletek is gyorsabbak.

Ha a számokat nézzük, az SSD-k átviteli sebessége is figyelemre méltó. Egy átlagos merevlemez 90-120 MB/s teljesítményre képes, egy SATA3 SSD meghajtó 500 MB/s-ra, míg egy modern M.2 SSD kiegészítő akár a háromszorosára is, azaz 1500 MB/s-ra. Fontos azt is megemlíteni, hogy az SSD-k nem tartalmaznak mozgó alkatrészt sem, így tökéletes választások laptophoz.

Melyik az ideális SSD?

Ez egy olyan kérdés, amire nincs egyértelmű válasz. Általában két nagy márka kínálatában érdemes válogatni. Ez a Samsung és a Kingston, mivel mindkettő tősgyökeres memóriagyártónak számít, hatalmas tapasztalattal a hátuk mögött. A Kingston a kedvezőbb árú, de a Samsung termékek tovább bírják a strapát.

Az SSD méretére is oda kell figyelni: 128 GB böngészésre, adminisztratív feladatokra elegendő. 256 GB már elég képek, filmek tárolására is. Az 512 GB pedig már játékra és komoly szerkesztési műveletekre is megfelelő lehet.

Ne kapkodjuk el a vásárlást

Az előbbiek mellett arra is figyelni kell, hogy milyen foglalat található a laptopban. A régiebbiekben SATA2, az újakban SATA3, így egy SATA3 SSD-vel biztos nem fogunk hibázni. A gamer, üzleti laptopok rendelkeznek mSATA és M.2 foglalattal is, amelyek előnye, hogy nem kötik őket a SATA3 korlátozásai.

A böngészés során mindenképpen nézzünk teszteket, olvassunk vásárlói véleményeket, és ha lehetséges, kérjük ki szakember véleményét, hogy az adott laptophoz és célhoz melyik SSD illeszkedik a legjobban.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását