2024. április 27. - Zita

Amikor a kémfilm-gyáros visszavág - saját magának is

Az Argylle: A szuperkémben Henry Cavill alakítja a címszereplő legyőzhetetlen hőst, míg ki nem derül, hogy ezúttal nem egészen úgy zajlanak a dolgok, ahogyan megszoktuk. Matthew Vaughn rendező ugyanis új fénytörésben szeretné láttatni a műfajt.
2023. december 6. szerda 09:59 - HírExtra

„Részben az én bűnöm is, hogy a kémfilmek kliséi annyira elszaporodtak manapság, hiszen több filmet is csináltam ebben a műfajban – mondta Vaughn a Vanity Fairnek. – Most eljött a nagy visszavágás ideje, amikor összegyűjtöm a jól ismert paneleket, és a feje tetejére állítom az egészet.”

Az Argylle: A szuperkémről annyit már tudni lehet, hogy szabályos kémfilmnek indul, amelyben Cavill, ahogyan kell, például erotikától túlfűtött táncot lejt a végzet asszonyát játszó Dua Lipával, de kiderül, hogy mindez egy fékezhetetlen agyvelejű írónő (Bryce Dallas Howard alakítja) képzeletének szüleménye, aki legújabb regényén dolgozik. Aztán a képzelet játéka valósággá válik és viszont, mert egy rejtélyes kémszervezet rászáll az írónőre, nehezményezve, hogy képes előre megírni, titokban milyen ármányra készülnek. Hogy Vaughn miként tud ebből a rafinált játszmából kikeveredni, az már csak a filmből derülhet ki. Fordulatokból és látványosságból nem lesz hiány, az Argylle: A szuperkém ugyanis 200 millió dollárba került, pont annyiba, mint a nagyszabású csatákat felvonultató új Napóleon-opusz.

Vaughn többek között két nagy példaképet említ, akik az Argylle-t ihlették. Egyikük a híres kémregény-író, Frederick Forsyth, akinek könyvei 70 millió példányban keltek el, és többet meg is filmesítettek közülük (A Sakál napja, Az Odessza ügyirat). Forsyth azért tudott olyan jó kémregényeket írni, mert – mint a műfajban járatosak amúgy is régen rájöttek – ahogyan utóbb bevallotta, maga is kém volt húsz évig. 

Az MI6-nek jelentett haditudósítóként, olyan érzékeny információkat szolgáltatva, amelyekhez a brit titkosszolgálat másképp nemigen jutott volna hozzá – elsőként a zambiai polgárháború eltitkolt borzalmairól tájékoztatta a szerveket. A gyümölcsöző kapcsolat későbbi szakaszában viszont a kémszolgálat sajátos módon cenzúrázta Forsyth regényeit: az író megküldte a készülő mű vázlatát a „fiúknak”, akik megnézték, a fikció nem jár-e olyan közel a valósághoz, hogy az már káros lenne az ügynökség számára. Forsyth szerint az évek során nem nagyon szóltak bele, mit és hogyan írjon, csak a biztonság kedvéért kértek tájékoztatást időről időre.


Vaughn másik nagy kedvence a híres egykori James Bond, Roger Moore. „Imádom, amit a 007-esről mondott. Bemegy a pasas a szalonba, azonnal feltűnő, mert ő a legelegánsabb, mindenki ismeri a nevét, de azt is, mit iszik és hogyan. Milyen kém az ilyen? Kész röhej. Nohát, ezeket a sablonokat akartuk porrá zúzni az Argylle: A szuperkémben.”

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását