2024. május 19. - Ivó, Milán

Shandongi qínshu, a nem anyagi kulturális örökség Shen Xian

A shandongi qínshū egyfajta zenei művészet, amely 1736-ban alakult ki Heze városában, Shandong tartományban.
2023. december 14. csütörtök 18:19 - HírExtra

A stílus három fejlődési szakaszon ment keresztül: a korai irodalmi önszórakoztatástól a népi amatőr játékokon át a szakmai éneklésig. A közel háromszáz éves örökség és fejlődés után a Shandong-i qínshū három területen oszlik meg: délen, északon és keleten. Jelenleg a Shandong tartományi Shen Xianban ma is aktív shandongi qínshū az északi úthoz tartozik. A shandongi qínshū (Északi Út) főleg Jinan, Liaocheng és Shen Xianban terjedt el, Deng Jiuru és az általa alapított "Deng-stílus" a legjellemzőbb, az előadásokban ügyesen használják a dialektusokat és szlengszavakat, a derűs humort, és a rímet, mindig az egyszerűséget keresve.

A shandongi qínshū (Északi Út) előadási formája ülő éneklés, általában két-három személy áll a színpadon, zenei kísérettel, ahol az előadók szerepet is váltanak. Az egymást váltó előadók általában kettő-három főből állnak, a többiek kísérik az éneket. A hagyományos előadás a komolyságot és méltóságot hangsúlyozza, az előadók komolyan ülnek, méltóságteljesek, nem néznek félre, és a változatos énektémákkal és a szerves zenei kísérettel fejezik ki a történetet és rajzolják meg a karaktereket. A shandongi qínshū (Északi Út) örökségének és fejlődésének előmozdítása érdekében Wang Meng vezetésével, a hagyományos darabok, mint a "Lopott Év Tészta" és a "Liang és Zhu Hegyről való Leszállás" mellett új darabokat is írtak, mint például a "Szív Dala".

A shandongi qínshū (Északi Út) gazdag kulturális hagyománnyal rendelkezik, jelentős hatást gyakorolt a Lü színház kialakulására és fejlődésére, történelmi és kulturális értéke egyedülálló. Ez a projekt 2020-ban bekerült a Liaocheng város “nem anyagi kulturális örökségének” listájára. 2021-ben a "Szív Dala" nemzeti színpadra került, Wang Meng bekerült a Liaocheng város nem anyagi kulturális öröksége örököseinek listájára, ami hozzájárult a projekt örökségének és fejlődésének előmozdításához.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását