2024. április 27. - Zita

Belátták a britek: a Brexit óriási károkat okozott

A szerdán ismertetett legfrissebb felmérés szerint a britek 70 százaléka szerint káros hatást gyakorolt a brit gazdaságra Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból (Brexit).
2024. január 31. szerda 14:28 - HírExtra

Az Ipsos közvéleménykutató csoport az Evening Standard című londoni napilap megbízásából 1003 ember bevonásával elvégzett, a brit EU-tagság megszűnésének negyedik évfordulóján közzétett reprezentatív vizsgálatában kimutatta, hogy a brit választók 57 százaléka általánosságban, a gazdasági hatásokon túl is kudarcnak minősíti a Brexitet, és mindössze 13 százalék nevezte sikeresnek a Brexit-folyamatot.
    
Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az Európai Unióból, miután a brit EU-tagságról 2016 nyarán megtartott népszavazáson a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe.
    
Az uniós tagság megszűnése utáni 11 hónapos átmeneti időszak lejártával Nagy-Britannia az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kilépett. A konzervatív párti brit kormány ugyanis nem kívánta teljesíteni azokat a feltételeket - mindenekelőtt az EU-állampolgárok szabad nagy-britanniai letelepedésének és munkavállalásának jogát -, amelyek e két integrációs szerveződéshez elválaszthatatlanul kötődnek.
    
Az Ipsos szerdán ismertetett évfordulós felmérése szerint különösen a fiatal, 35 év alatti korosztály tartja sikertelennek a Brexitet: ebben a korcsoportban a válaszadók 70 százaléka minősítette kudarcnak a brit EU-tagság megszűnése óta lezajlott folyamatokat.
    
Az átlagon belül, minden korosztályt egybevetve a londoniak 67 százaléka, országosan az egyetemi végzettségűek 73 százaléka nyilvánított negatív véleményt a Brexitről.
    
Az utóbbi időszakban más reprezentatív felmérések is azt jelezték, hogy a britek jelentős többsége most már kedvezőtlenül ítéli meg a Brexit hatásait.
    
A UK in a Changing Europe (Az Egyesült Királyság a változó Európában) nevű, elsősorban az Európai Unió és az Egyesült Királyság gazdasági-kereskedelmi kapcsolatrendszerének kutatására szakosodott londoni elemzőház és a Public First nevű közpolitikai kutatócsoport nemrégiben ismertetett közös vizsgálata szerint a britek 52 százaléka úgy tartja, hogy a Brexit rosszul vagy nagyon rosszul végződött, és mindössze 9 százalék mondta azt, hogy az ország jól vagy nagyon jól járt a kilépéssel.
    
A 4005 felnőtt brit állampolgár bevonásával elvégzett felmérésben a válaszadók 60 százaléka közvetlenül a Brexitet okolta az elmúlt évek kiugró inflációjáért, az ezt kísérő megélhetési válságért és általában a brit gazdaság teljesítményének hanyatlásáért.
    
Azok közül, akik szerint a Brexitnek rossz vagy nagyon rossz vége lett, 74 százalék jósolta azt, hogy a brit EU-tagság megszűnésének soha nem is lesznek kedvező eredményei.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását