2024. június 29. - Péter, Pál

A standard vagy az egyedi ablakméret a jobb választás?

A lakásfelújítás, építkezés során nagy hangsúlyt kell fektetni a nyílászárókra. Alaposan meg kell tervezni, hogy pontosan hány darab ablakra van szükség, milyen méretet érdemes választani, és azokat hol akarjuk elhelyezni. Ha már meglévő nyílászárót cserélünk, ott is van korlátozottan lehetőség arra, hogy módosítsunk a méreten.
2024. június 24. hétfő 07:32 - HírExtra

A pontos mérés elengedhetetlen

Ez leginkább csere esetén fontos, amikor az elavult, sérült, nem éppen hatékony ablak helyére akarunk beszerelni egy modern változatot. A mérést érdemes szakemberrel elvégeztetni, mivel minden milliméter számít. Teljesen mások a méretek egy panellakás esetében, mint amelyekkel egy családi házban találkozhatunk. Természetesen a legnagyobb kérdés az, hogy a standard vagy az egyedi méretek közül érdemes választani? Az RS Ablak műanyag ablakainak árai is jól megmutatják, hogy alapvetően a kettő között nincs nagy különbség, ha pénzügyi szempontból vizsgáljuk.

A képlet nagyon egyszerű: minél nagyobb az ablak, annál drágább. Az, hogy ez standard vagy egyedi méretet jelent, nem igazán mérvadó az árcédula szempontjából. Természetesen különbség még így is adódik, hisz a szabványméreteknek megvannak az előnyeik. A legnagyobb az, hogy sokkal gyorsabb az elkészítésük. A legtöbb esetben lesz raktáron belőlük, ami nagymértékben le tudja rövidíteni a nyílászárók cseréjét, beszerelését. Több standard mérettel is találkozhatunk. A legelterjedtebbek közé tartozik a 240*150 cm, 210*150 cm, 180*150 cm, 150*150 cm, 120*150 cm és a 120*120 cm kétszárnyú ablakok esetén. Ha egyszárnyút választunk, akkor a 60*60 cm, 90*120 cm, 120*120 cm, 120*150 cm és a 150*150 cm a leggyakoribb.

A kisebb méreteket általában fürdőszobába, WC-be választják, de a nagyobb terekbe, mint amilyen a dolgozószoba, nappali, minimum 90*150 centiméteres nyílászáróra lesz szükség.

Az egyedi ablakméret előnyei

Igaz, az egyedi kialakítás miatt egy kicsit több idő lesz az elkészítés, de teljes mértékben megéri a várakozás. Személyre szabott megoldást kapunk, ami tökéletesen illeszkedni fog otthonunk igényeihez. Hatalmas ablakokat készíthetünk a nappaliba, de akár a hálószobába is. Különleges kialakítást adhatunk a konyhának is. Ha pedig egy kisebb, de egyben praktikus nyílászárót szeretnénk, az is maximálisan megoldható.

Az extra funkciók is befolyásolják a költségeket

Elsősorban a méret az, ami az árcéduláról dönt, de ehhez még a különböző kiegészítők is hozzájárulhatnak. Ha például betörésvédelemmel szeretnénk ellátni az ablakot, az is megdobhatja a költségeket. Az extra funkciók között elérhető magasabb fokú hang- és hőszigetelés, többrétegű üveg, vagy éppen a különleges, egyedi dizájn is. Az esetek többségében egyedül a képzeletünk (vagy a pénztárcánk) szabhat határt az ablak kialakításánál. Mind a standard, mind az egyedi méretnek megvannak az előnyei. Bármelyiket választjuk, évtizedekre megoldhatjuk a nyílászáró kérdését.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását