2024. június 30. - Pál

Bt. alapítás egyszerűen és gyorsan

Szeretnél céget alapítani, de nem tudod, hogyan vágj bele? Nem tudsz kiigazodni a különböző cégformák között? Segítünk megtalálni a legideálisabb megoldást! Az egyik legnépszerűbb vállalkozási forma a betéti társaság vagy másnéven bt. Ez nem meglepő, hiszen számos esetben a legoptimálisabb, illetve legegyszerűbb megoldás a bt. alapítás. Össze szedtük róla a legfontosabb tudnivalókat.
2024. június 27. csütörtök 13:48 - HírExtra

Különböző cégformák

Magyarországon, azok számára, akik belevágnának egy vállalkozásba több lehetőség is a rendelkezésükre áll. Az egyéni vállalkozástól kezdve a részvénytársaságig többféle cégforma közül válogathatunk, mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. Ezek közül az egyik a bt. alapítás.

Kft. alapítása

A kft. azaz a korlátolt felelősségű társaság népszerű választás, mivel a tulajdonosok – ahogy az a nevéből is sejthető – csupán korlátolt felelősséggel bírnak, ami a cégben lévő tulajdonrészükig terjed.

Kft-t alapíthat egy vagy több személy is azonban 3 millió forint törzstőke szükséges hozzá minden esetben. Ennek egy részét kell a társaság rendelkezésére bocsátani a cégalapítás előtt, a fennmaradó összeget pedig az alapító okiratban meghatározott ideig.

Zrt. alapítása

A zártkörű részvénytársaság, zrt. alapítása előre meghatározott számú illetve névértékű részvénnyel történik. A feltételek hasonlóak, mint a kft. esetében, a tagok felelőssége az általuk birtokolt részvények kibocsátási értékére terjed ki.

Itt is van meghatározott alaptőke, ami 5 millió forint, amiben minimum 30 százaléknak kell lennie a pénzbeli hozzájárulásnak.

Egyéni vállalkozás

Sok szempontból a legegyszerűbb és legrugalmasabb megoldás az egyéni vállalkozás alapítása, azonban más szempontból meg is köti az alapító kezét. Magyarországon egyszerűen, akár online is elindíthatja bárki az egyéni vállalkozását, akár teljes idejű állás mellett is.

Mivel a tevékenység szüneteltethető, illetve rugalmasan, munka mellett is végezhető ezért népszerű vállalkozási forma, azonban komolyabb cég üzemeltetése nehézkes, hiszen munkavállalók felvétele csak szigorúan meghatározott feltételek mellett lehetséges.

Bt. alapítása

Egy másik népszerű és cikkünk szempontjából most a legfontosabb cégforma a bt. azaz a betéti társaság. Ennek a cégformának a nagy előnye, hogy akármekkora, akár pár ezer forintos tőkével is megalapítható. Nincsenek fix költségek, a törzstőkének nincsen alsó határa.

Fontos azonban, hogy az alapításnál szükség vagy bel- illetve egy kültagra. A kettő között a legnagyobb különbség, hogy míg a beltag a teljes vagyonával felel a társaság működéséért, addig a kültag csak a társasági szerződésben vállalt vagyoni betétjének szolgáltatására köteles.

Kiből lehet beltag?

Bizonyos megszorításokkal bármely jogi vagy természetes személy lehet beltag. Az egyik ilyen megszorítás, hogy egy természetes személy egyszerre csak egy betéti társaságban lehet beltag, tehát több bt. alapítása esetén másik beltagot kell keresni. Kültag ugyanakkor több bt-ben is lehet bármely természetes személy.

A beltag és a kültag felelősségi köre

A törzstőkéhez való hozzájárulás a bel- valamint a kültag részéről is történhet pénzben, vagy egyéb vagyoni hozzájárulás, apport. A későbbi nyereségen pedig a hozzájárulással arányosan, vagy ha attól el szeretnének térni, akkor az alapító okiratban meghatározott módon osztozkodnak a tagok.

Ahogy már korábban is említettük, míg a kültag a vagyoni hozzájárulásának mértékéig, addig a beltag a teljes vagyonával felel a társaság működéséért. Sőt, ha egy beltag kilép egy bt-ből, akkor még a kilépést követő 5 évig a teljes vagyonával felelős marad a vállalat működése iránt.

Amennyiben időközben új beltag érkezik a bt-be, úgy külön kikötéssel megoldható, hogy csak azokért a tartozásokért feleljen, amelyek a jogviszony megkötése után keletkeztek. Amennyiben ez nem történik meg, akkor az összes tartozásért felelősséget kell vállalnia.

Amennyiben minden bel- és kültag kilép a bt-ből úgy akkor az megszűnik, kivéve, ha fél éven belül bejelentenek új tagot a cégbíróság felé.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását