2024. július 1. - Tihamér, Annamária

Mi készíthető az agavé kaktuszból?

Mi is juthat az embernek eszébe Mexikóról? Először is a tolték, azték, maja kultúra. Majd a fehér, homokos tengerparti környezet. De szimbóluma lehet az enchilada és taco, mariachi zene vagy akár a magyar focirajongóknak oly rosszemlékű Irapuato.
2024. június 29. szombat 17:01 - HírExtra

Na és persze nem feledkezhetünk meg a helyiek nemzeti italáról, a tequiláról sem! A tequila Mexikó tömény esszenciája. Gazdag ízvilága révén remekül társítható a helyi grill ételekhez, tacohoz, tenger gyümölcseihez, de a desszertekhez is.

Nyerjünk betekintést a történetébe a Drinkmix által, ismerjük meg milyen is a tequila titokzatos világa!

Az istenek itala

Hogy honnan ered a tequila, milyen környezetből? Valójában a kék agavé tövéből (piñá) hőkezeléssel kinyert édes lé - 1,5-ször édesebb, mint a cukor - erjesztésével, majd lepárlásával készül. Eredetileg Jalisco állam területéről származik, de mára másik négy államban is engedélyezett az előállítása. Egy növényt 6-10 évig nevelnek, míg eléri a megfelelő cukortalmat, és a jimadorok (agavé aratók) betakarítják. Kaktusz kinézetű, ám mégsem az, szárazságtűrő, fagyérzékeny, szúrós növény. Ezernyi magot hoz, de virágzása után el is hal.

Az agavé Mexikó egyik legősibb “lakója”, már több ezer évvel ezelőtt ismerték az őslakos indiánok. Mayahuel (Majavel) istennő szent növényének tartották, és a belőle készült édes italt pulque-nak hívták. 

Maga a növény számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik, talán ezek miatt termesztették. Segíti a csontfejlődést és az emésztést, kitágítja az ereket, nyugtat, fertőtlenít, ráadásul alacsony a glikémiás indexe.

Mexikó tömény esszenciája

A tequila szeszes italként történő felhasználása a 16. századi spanyol hódítókhoz köthető, akik elkezdték lepárolni az addig erjesztve fogyasztott italt.

A tequila alkoholtartalmának 51%-ban kötelező agávéból származnia. Vagyis a nem 100%-os agavé tartalmú, úgynevezett mixto tequilák esetén például cukornád melaszt adnak hozzá az erjesztés előtt. 

A tequila lehet érlelés nélküli, ilyenkor “silver” (blanco) a megnevezése. A pihentetett pedig a “gold” (reposado) nevet kapta. A legmagasabb minőséget az évekig érlelt “anejo” képviseli. 

A só és lime az “ezüst” tequila mellé jár, a fahéj és narancs az “arany” mellé. Ezek a manapság divatos kísérők régebben a gyengébb minőségű, mixto tequilák rossz utóízét fedték el.

Tequila vagy mezcal?

Sokan gondolják, hogy a tequila és a mezcal egy és ugyanaz. De nem. A mezcal készítése folyamán sütik az agávé növényeket, majd kézi malmokkal darálják le. Így kapja a jellegzetes erőteljes, füstös ízvilágát a lepárlás során. Ezt az italt bárhol előállítják Mexikó területén, de tequilát csak a kijelölt régiókban. Ezáltal minden tequila mezcal, de nem minden mezcal tequila. 

Válogass kedvedre a számtalan tequila és mezcal ital közül, amelyek elhozzák a mexikói életérzést! Közben pedig a háttérből szól a Cypress Hill slágere: a Tequila Sunrise.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását