Na és persze nem feledkezhetünk meg a helyiek nemzeti italáról, a tequiláról sem! A tequila Mexikó tömény esszenciája. Gazdag ízvilága révén remekül társítható a helyi grill ételekhez, tacohoz, tenger gyümölcseihez, de a desszertekhez is.
Nyerjünk betekintést a történetébe a Drinkmix által, ismerjük meg milyen is a tequila titokzatos világa!
Az istenek itala
Hogy honnan ered a tequila, milyen környezetből? Valójában a kék agavé tövéből (piñá) hőkezeléssel kinyert édes lé - 1,5-ször édesebb, mint a cukor - erjesztésével, majd lepárlásával készül. Eredetileg Jalisco állam területéről származik, de mára másik négy államban is engedélyezett az előállítása. Egy növényt 6-10 évig nevelnek, míg eléri a megfelelő cukortalmat, és a jimadorok (agavé aratók) betakarítják. Kaktusz kinézetű, ám mégsem az, szárazságtűrő, fagyérzékeny, szúrós növény. Ezernyi magot hoz, de virágzása után el is hal.
Az agavé Mexikó egyik legősibb “lakója”, már több ezer évvel ezelőtt ismerték az őslakos indiánok. Mayahuel (Majavel) istennő szent növényének tartották, és a belőle készült édes italt pulque-nak hívták.
Maga a növény számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik, talán ezek miatt termesztették. Segíti a csontfejlődést és az emésztést, kitágítja az ereket, nyugtat, fertőtlenít, ráadásul alacsony a glikémiás indexe.
Mexikó tömény esszenciája
A tequila szeszes italként történő felhasználása a 16. századi spanyol hódítókhoz köthető, akik elkezdték lepárolni az addig erjesztve fogyasztott italt.
A tequila alkoholtartalmának 51%-ban kötelező agávéból származnia. Vagyis a nem 100%-os agavé tartalmú, úgynevezett mixto tequilák esetén például cukornád melaszt adnak hozzá az erjesztés előtt.
A tequila lehet érlelés nélküli, ilyenkor “silver” (blanco) a megnevezése. A pihentetett pedig a “gold” (reposado) nevet kapta. A legmagasabb minőséget az évekig érlelt “anejo” képviseli.
A só és lime az “ezüst” tequila mellé jár, a fahéj és narancs az “arany” mellé. Ezek a manapság divatos kísérők régebben a gyengébb minőségű, mixto tequilák rossz utóízét fedték el.
Tequila vagy mezcal?
Sokan gondolják, hogy a tequila és a mezcal egy és ugyanaz. De nem. A mezcal készítése folyamán sütik az agávé növényeket, majd kézi malmokkal darálják le. Így kapja a jellegzetes erőteljes, füstös ízvilágát a lepárlás során. Ezt az italt bárhol előállítják Mexikó területén, de tequilát csak a kijelölt régiókban. Ezáltal minden tequila mezcal, de nem minden mezcal tequila.
Válogass kedvedre a számtalan tequila és mezcal ital közül, amelyek elhozzák a mexikói életérzést! Közben pedig a háttérből szól a Cypress Hill slágere: a Tequila Sunrise.