2024. szeptember 8. - Mária, Adrienn

Az iskolának egyáltalán nem muszáj "nemszeretem" helynek lennie!

A legtöbb gyermek úgy viszonyul az iskolához, a tanuláshoz, mint egy kényszerű kötelességhez. Reggelente felkelnek, suliba mennek, végigülik a tanórákat, de közben folyton az időt lesik, hogy mikor lehet már hazamenni.
2024. július 22. hétfő 17:45 - HírExtra

Ám otthon sincs gondtalan szórakozás, hiszen ott tornyosul a tengernyi házi feladat, és még a feleltetésekre, dolgozatokra is tanulni kell… csoda hát, ha nem rajonganak az iskoláért?

Ennek viszont nem törvényszerűen kell így lennie, hisz például a Brit-Magyar Iskola értékei között kiemelt szerepet kap a diákközpontúság, hogy odafigyelnek arra, hogy a gyerekek ne csak a tudásukat gyarapítsák, hanem mindeközben még jól is érezzék magukat. 

Modern környezet, korszerű eszközök

A mai gyermekek már a digitális korba születtek bele, számukra az okostelefon, a tablet és a laptop mindennapos használati tárgynak számít, és el sem tudnák képzelni, hogy milyen lenne az élet internet nélkül.

Épp ezért meglehetősen elavult az a nézet, hogy az iskolában ezeket a technikai eszközöket tiltani kell, és kötelező a hagyományos módszereket alkalmazni. Egy modern szemléletű iskolában a hagyományos zöld táblát és a krétát már felváltotta a digitális, interaktív változat, és a tanárok sem papíralapú jegyzetekből, hanem laptopról érik el az online tananyagot. 

A technológiai fejlődés ugyanis rengeteg előnyt rejt magában, melyeket az iskola falai között is lehet kamatoztatni. Gondoljunk csak például a nyelvtanulásra: mennyivel egyszerűbb az idegen szavakat egy online szótárban kikeresni, mint lapozgatni és cipelni a több száz oldalas, vaskos könyveket? 

Gondoskodó, támogató közeg

Sajnos manapság nagyon sok gyermek szorong az iskolában azért, mert a társai piszkálják, stresszeli őket a folytonos teljesítménykényszer, és a szigorú, vaskalapos tanároktól is tartanak. Ennek viszont nem szabadna így lennie!

Egy jó iskolában ugyanis odafigyelnek arra, hogy diákközpontú, támogató közeget teremtsenek a nebulók számára. Ahol a vezetőség nem azt tűzi ki célul, hogy minden áron feljebb tornássza a tanulmányi átlagot, hanem azt, hogy mi a legjobb a gyerekeknek. 

Egy ilyen intézmény nem magolásra buzdítja a diákokat, hanem arra, hogy tanuljanak meg logikusan gondolkodni, magabiztosan érvelni. Hogy ne rettenjenek meg a kihívásoktól, hanem merjenek szembenézni velük. Ha pedig hibáznak, akkor sincs veszve semmi, hiszen a kudarc is ugyanúgy hozzátartozik a tanulási folyamathoz, mint a siker. 

Átfogó ismeretek

Az iskola célja mindig is az volt, hogy tudást adjon a gyermekeknek. Ám közel sem mindegy, hogy ez miképp valósul meg. Még ma is sok intézményben használnak elavult módszereket, holott már többször is bebizonyosodott, hogy a modern oktatási módszertanok sokkal eredményesebbek. 

Ezek ugyanis nem csupán lexikális tudást adnak, hanem a való életre készítik fel a gyerekeket, oly módon, hogy a tanulás végső soron érdekes és szórakoztató tevékenység legyen a száraz biflázás helyett.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását