2024. szeptember 10. - Nikolett, Hunor

Hogyan válasszunk klímaberendezést panellakásba?

Sajnos a panellakások többségében a változó időjárás, és a rendkívüli nyári meleg miatt elviselhetet hőség a nyári hónapokban.
2024. augusztus 11. vasárnap 17:13 - HírExtra

Mivel otthon mindenki szeretné komfortosan érezni magát, ezért egyre több panellakásba szereltetnek a tulajdonos klímát. Az alábbi cikkünkben arról írunk milyen klímaberendezést célszerű vásárolni panellakásba, és azt is meg indokoljuk miért.

Milyen klímát válasszunk panellakásba?

A panellakásba való klíma választása több szempontból nehézség lehet. Ezek a panelépületek ugyanis sajátos szerkezeti és energetikai jellemzőkkel rendelkeznek. Ezért kell venni az épület adottságait, valamint a kényelmi és esztétikai szempontokat. Ráadásul a kültéri egység, és a kondenzvíz elvezetés miatt, nem árt a lakóközösséggel sem egyeztetni, a későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében.

Ha az energiahatékonyságot, és a klíma fogyasztását nézzük, akkor panelba az inverteres klíma berendezés a leginkább alkalmas.

Milyen előnyei vannak az inverteres klímának?

Az inverteres klíma működési elve, hogy a kompresszora folyamatosan szabályozza a teljesítményét a környezeti igényeknek, és a kívánt hőmérsékletnek megfelelően. A hagyományos klímák állandóan be- és kikapcsolnak annak érdekében, hogy a hőmérséklet megfelelő legyen. Ezzel szemben az inverteres klímák folyamatosan működnek, de változó sebességgel. Éppen ezért a működésük sokkal gazdaságosabb, mind a pénztárcánkra, mind az energiafogyasztásra nézve.

Fűtés panelban inverteres klímával?

A fűtési szezon hivatalosan október 15-én kezdődik. Azonban a panellakásokban folyamatos probléma ha a fűtésről van szó, hogy aki földszinten lakik az fázik, aki középen vagy fenn annak melege van, ezért igen nehéz igazságot tenni, hogy mégis mikor kapcsoljuk be a fűtést. 

Az inverteres klíma erre is kiváló megoldás lehet. Hiszen a hűvösebb napokon fűthetünk is vele. Sőt egy inverteres klíma akár egész télen jó fűtési alternatíva lehet.

Nem mindegy a zajszint sem!

Ha panel lakásban élünk akkor a telepítés előtt nagyon fontos egyeztetni a szomszédokkal, illetve, megnézni, hogy a többi lakás esetében hová helyezték fel a kültéri egységet, hiszen törekednünk kell olyan megoldásra, mely a legkevésbé zavarja a szomszédjainkat. A kültéri egységnek ugyanis a klíma működése közben van hangja, nem mindegy azonban, hogy mekkora!

Az inverteres klímák szerencsére jóval halkabb működésűek, így nem zavarják a többi lakót sem nappal, sem éjjel.

Fontos! Klíma telepítés és szerelés előtt kérjük szakember tanácsát, és ha kell egyeztessünk a közös képviselővel is. Profi klímaszerelők tudnak nekünk tanácsot adni abban, hol lehet a kültéri egység legoptimálisabb helye.

Hová tegyük a klíma beltéri egységet panellakásban?

A beltéri egységet minden esetben úgy kell elhelyezni, hogy a levegő szabadon áramolhasson. A fal felső részén, közel a plafonhoz célszerű elhelyezni, ekkor tudja a leghatékonyabban hűteni vagy fűteni a helyiséget.

Általában a nappali a legnagyobb helyiség, a család élettere nappal, ezért sokan itt helyezik el a klímát.

Fontos!

Soha ne szereltessünk klímát előszobába, vagy folyosóra, mert soha ne fogja nekünk a szobákat lehűteni. 

Mekkora klímát válasszunk?

Ez függ a lakás méretétől és elrendezésétől. Egy kicsi egylégterű garzon panellakás esetén egy közepes teljesítményű klímaberendezés tökéletes választás lehet. Több szobás lakás esetén célszerű  több beltéri egységgel rendelkező split rendszert választani.

A klíma telepítése előtt érdemes egy tapasztalt szakemberrel egyeztetni. Ő segít a legmegfelelőbb klíma kiválasztásában. Ne feledjük, ha  szakember  végzi a klíma szerelést, az biztonságosabb, és egyben garantálja a készülék optimális működését is.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását