2024. szeptember 11. - Teodóra

Vadgázolás esetén mi a teendő?

Ősszel megnövekszik a vadkár balesetek aránya. Szerencsére a nagy részük odafigyeléssel megelőzhető. A vadgázolás veszélyes helyzet, és amiatt is lehet aggódni, hogy a kár megtérítése kinek a kötelezettsége. A cikkben ennek járunk utána.
2024. augusztus 12. hétfő 17:31 - HírExtra

Vadgázolás esetén jelentős kár keletkezik az autóban, akár milliós nagyságrendű is lehet. Ilyenkor jön igazán jól egy biztosítás, amely kihúzhatja a bajból az autóst. A Genertel Biztosítónál kötött CASCO fedezetet nyújthat, mivel a vaddal való ütközés töréskárnak minősül. Országúti tempónál, egy mázsás súlyú állat esetében a totálkár sajnos teljesen reális lehetőség.

Mi a teendő, ha megtörtént a baj? 

Vadgázolás esetén azonnal értesíteni kell a rendőrséget, valamint az illetékes vadásztársaságot. A vadat semmiképp sem szabad elszállítani a helyszínről, mivel az lopásnak minősül, továbbá fontos hangsúlyozni, hogy mindenképpen a helyszínen kell maradni. 

Érdemes minél több fotót készíteni, és a lehető legjobban dokumentálni a körülményeket, hogy egyszerűbb legyen megállapítani, hogy nem a sofőr hibázott vagy mulasztott. Előfordulhat, hogy a vadásztársaság felelőssége állapítható meg, például abban az esetben, ha bizonyítani lehet, hogy a vad azért szaladt az úttestre, mert éppen lőtték vagy hajtották. 

Azonban ha ezt nem lehet bizonyítani, akkor az autós nem jogosult kártérítésre, sőt még az is könnyen előfordulhat, hogy kártérítési igénnyel lép fel a vadásztársaság. Sok tévhit kering azzal kapcsolatban is, hogy milyen szerepe van a vadveszélyt jelző táblának. Azt sajnos fontos kiemelni, hogy a tábla hiánya nem számít, ebben az esetben is az autóst terheli a felelősség. Más a helyzet, ha autópályán vagy autóúton történik a baleset.

Autópálya és autóút

Amennyiben a vadgázolás autópályán vagy autóúton történik, egyértelműen a közútkezelő felelőssége a vad értékének megtérítése. Ez akkor is így van, ha az út melletti növényzet állapota miatt volt probléma a látási viszonyokkal. Ennek az az oka, hogy a közútkezelő felelős azért, hogy a vad ne tudjon az útra tévedni.

Érdemes helyszínelést kérni

Sajnos jelenleg nem az autósoknak kedvez a jogszabályi környezet. Emiatt mindenképpen érdemes helyszínelést kérni vadgázolás esetén, akkor is ha nem történt személyi sérülés. Az elhullott vadat semmiképp sem szabad megmozdítani, hiszen a baleset minden körülménye fontos az intézkedés során. 

Azért sem szabad elmozdítani az állatot, mert ha még él, akkor akár egy rúgással vagy harapással súlyos sérülést is okozhatunk neki. Az elhullott vad elszállítására az illetékes vadgazdálkodást folytató szerv jogosult. 

A rendőrségtől el lehet kérni a vadásztársaság adatait, hogy értesíteni lehessen őket. A balesetet követően érdemes minél hamarabb felvenni a kapcsolatot a biztosítóval és bejelenteni a kárt.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását