2024. szeptember 11. - Teodóra

Tartsa kézben a szívelégtelenséget!

A szívdekompenzáció, vagyis a szívelégtelenség egy olyan állapot, amelynek során a szív nem képes megfelelő mértékben pumpálni a vért. Ez egy súlyos egészségügyi probléma, amely jelentős romlást idéz elő az életminőségben. Hogyan lehet együtt élni vele?
2024. augusztus 13. kedd 15:44 - HírExtra

A szívelégelenség okai

Ez az állapot minden esetben orvosi kezelést igényel. A Halom Medical Egészségközpont kardiológia szakrendelésén a szívelégtelenség lehetséges okát nagyszerű szakorvosok tárják fel, majd a megfelelő kezelés megállapításával segítenek a páciensnek. A szívdekompenzáció egyik lehetséges okát a koszorúerek megbetegedésében kereshetjük. Ebben az esetben a koszorúér szűkülete vagy elzáródása okozza a problémát. 

A magas vérnyomás tartós fennállása fokozott igénybevételnek teszi ki a szívet, mely így idővel meggyengül. Vírusos fertőzések szívizomgyulladást is kiválthatnak, amelynek egyenes következménye lehet a szívelégtelenség. A szívbillentyűk nem megfelelő működése is oda vezethet, hogy a szív kevésbé hatékonyan fogja tudni ellátni feladatát. Kardiomiotápiák is okozhatják a szív rossz működését. 

Ezek a betegségek a szívizom szerkezetének és működésének elváltozásait okozzák.  A cukorbetegség is egy rizikófaktor, mely növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. 

A szívelégtelenség lehetséges tünetei

A tünetek rendszerint fokozatosan, lassan alakulnak ki, és az idő előrehaladtával egyre súlyosabb formában jelentkeznek. Leggyakoribb tünetek közé tartozik a légszomj. Különösen fizikai aktivitás, esetleg fekvés közben.

A fáradtság és gyengeség érzete is általános tünet. Ennek oka, hogy a szervezet nem jut megfelelően oxigénhez, mivel a szív nem képes gondoskodni normális mértékben a vérkeringésről. 

Igen gyakori a duzzanat, vagyis az ödéma megjelenése. Leginkább a bokában, lábakban és a hasüregben szokott jelentkezni. A gyakori éjszakai vizeletürítés a vízvisszatartás miatt jelentkezik. Szívritmuszavarok is előfordulhatnak, melyek szabálytalan szívverés formájában mutatkoznak meg.

A diagnózis és kezelés

A szívelégtelenséget nem lehet egy lépésben diagnosztizálni. A kezelőorvos felveszi az orvosi anamnézist, melyből teljes képet kap a beteg egészségügyi előzményeiről, fizikai vizsgálatot végez, és különféle diagnosztikai tesztek elvégzését rendelheti el. 

Ilyen vizsgálatot jelent például az EKG, mellyel a szív elektromos tevékenységét figyelik meg. Az echokardiográfia egy ultrahang vizsgálat, ami a szív szerkezetéről és működéséről ad képet. Mellkasröntgennel megállapítható a szív formája, mérete. 

A kezelést gyógyszeres kezelés, életmód-változtatás, esetleg eszközök használata és műtétek jelentik, melyeknek az a célja, hogy javítsák a páciens életminőségét. A szívelégtelenség tehát egy súlyos, de jól kordában tartható állapot, helyes orvosi beavatkozásokkal és az életmód megváltoztatásával jól lehet kontorllálni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását