2024. szeptember 11. - Teodóra

Aktív tanulás, jobb matekjegyek

Napjainkban, amikor minden percben változik a világunk, miért pont a matematikatanulás nélkülözné az interaktivitást? Mutatjuk a módszert, amely motivál, elűzi az unalmat, türelmes és megdicsér.
2024. augusztus 14. szerda 11:14 - HírExtra

Mélyebben rögzül az ismeret

Végtelenül egyszerű az oka annak, miért olyan hatásos az interaktív matematikatanulás, ha a motivációról van szó. Azok a diákok, akik aktívan részt vesznek az ismeretszerzésben, érdekeltté válnak a folyamatban. 

Újra és újra kihívások elé állítják őket, amikre reagálniuk kell, nem csak ülni és bámulni a táblát. Érdemes mielőbb megismerkedni a hatékony módszerrel, a GOMATEK matektanfolyam 9. évfolyam tananyaga azoknak szól, akik már átlépték a középiskola kapuját. 

Egy tanulmány szerint, amikor a diákok interaktívan tanulnak, az információk akár 90%-át is képesek megjegyezni. Ez az arány a passzív módszerek mellett mindössze 20-30%. Több mint elgondolkodtató a különbség mértéke.

Miért unalmas a hagyományos módszer? 

A passzív tanulás során a diákok gyorsan elfáradnak és nem tudnak koncentrálni. Ha csak egy videót néznek vagy elolvasnak egy írott anyagot, könnyen elkalandoznak a gondolataik, és nehezen tudnak figyelni. Nem tudnak kellően bevonódni, ezért elmarad a várt eredmény.

Az interaktivitás ereje 

Az interaktív tanulás azért izgalmas, mert változatos és nem hagyja lankadni a figyelmet. Egy tipikus interaktív tanóra során a tanulók kérdéseket tesznek fel, problémákat oldanak meg, és közvetlen visszajelzést kapnak a tanártól. 

Ezáltal nemcsak jobban értik a tananyagot, de érdekesebbé és élvezetesebbé válik a tanulás is. Ez a változatosság és aktív részvétel főleg a matematika megértésében kulcsfontosságú.

Ízelítő egy tanfolyamból

Egy jól megtervezett interaktív tanfolyam sok különböző feladattípust kínál, amelyek számos részkérdésre épülnek. A diákok folyamatosan válaszolnak ezekre a kérdésekre, ami segít nekik mélyebben megérteni a tananyagot. 

A tanár itt is kulcsszerepet játszik, motiválja és támogatja a diákokat, miközben ők saját tempójukban haladnak előre a tananyaggal.

Életre szóló pozitív megerősítés 

A diákok dicséretet kapnak minden helyes válasz után, ami növeli az önbizalmukat. Ez különösen fontos, mert sok diákot ér kudarc a tanulás során. Az állandó pozitív visszajelzés segít felülírni a korábbi negatív tapasztalatokat és fenntartani a motivációt a folytatáshoz.

Az interaktív tanulás segít rendszerben gondolkodni és megérteni a problémák megoldásának lépéseit. Nemcsak a jegyeket javíthatja, hanem az életre szóló tanulási kedvet is megalapozza. 

Ezek olyan készségek, amelyek nemcsak az iskolában, hanem az érettségi után is hasznosak, sőt, a munkavállalás során előnyt jelenthetnek. Ezért ha valaki komolyan gondolja a matektanulást, és valódi készségeket is szeretne fejleszteni, minden bizonnyal egy interaktív tanfolyamon kellene készülnie.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását