2024. szeptember 16. - Edit

Különböző anyagokból készült hajótestek előnyei és hátrányai

Manapság egyre ritkábban lehet fából készült hajókkal és csónakokkal találkozni. Felváltotta ezeket az alumíniumból, illetve üvegszálból megalkotott hajótest. Habár a fából készült modellek egyedi külsővel rendelkeznek, és esztétikában nehéz felvenni velük a versenyt, rendkívül kényesek, folyamatos ápolást, odafigyelést és karbantartást igényelnek.
2024. augusztus 28. szerda 12:50 - HírExtra

A modern, alumíniumból vagy üvegszálból készült típusok jóval ellenállóbbak és számos egyéb praktikus tulajdonsággal is rendelkeznek. Bármilyen anyagból készült hajót is választunk, az OnlineHajósbolt.hu-n beszerezhetők a kötelező felszerelések, amik nélkül nem szabad elindulni a kikötőből.

Ha a fa már a múlt, akkor mit érdemes választani?

A hajózásban a fának nagy hagyománya van, hiszen régen csak ebből az anyagból készültek a vízi járművek. Manapság is látni belőlük jó párat, az igazán szép állapotúakon pedig mindig megakad az ember szeme. Egyrész gyönyörű látványt nyújtanak, másrészt aki konyít a hajózáshoz, tisztában van vele, hogy mennyi munkába telik, hogy egy fából készült hajótest ilyen állapotnak örvendjen.

Ezt leszámítva viszont elmondható, hogy a fahajók nehezek, fenntartásuk idő és költségigényes, így valóban nem valók mindenkinek. Az alternatívákat az üvegszálból vagy alumíniumból készült modellek jelentik. A választáshoz pedig érdemes sorra venni az előnyöket és hátrányokat.

Az alumínium hajótest jellemzői

Pozitívumként említendő, hogy az alumíniumból készült hajók és csónakok viszonylag olcsók, emellett tartósak és könnyűek. Utóbbinak fontos szerepe van a jármű mozgatásában és vízre helyezésében vagy éppen szárazra tételében.

A kisebb tömeg továbbá jól jön a meghajtás során is. Kisebb teljesítményű, olcsóbb motorral is könnyen elérhetünk megfelelő menetteljesítményt. 

Az alumínium hátrányai közé tartozik, hogy nem annyira mutatós, illetve az elektromos rendszerek bekötésénél különösen óvatosan kell eljárni az elektrolízis veszélye miatt. Ezenkívül a kisebb súly negatív hatással is jár. A hajó kevésbé stabil a vízen, főleg erőteljes hullámzás esetén nehezen irányíthatóvá válik.

Az üvegszálas hajók jellemzői

Az üvegszálas hajók és csónakok jellemzően magasabb árkategóriába esnek, mint alumíniumból készült társaik. Emellett nagyobb karbantartási igénnyel is rendelkeznek, a folyamatos napsütés miatt rendszeresen ápolni kell a felületeket.

Az üvegszálas hajók nagyobb tömege jobban ellenáll a szélnek és a víz hullámzásának, könnyebb stabilan tartani őket. Ez horgászok számára különösen fontos szempont lehet. Az üvegszálas csónakok számos különböző formában és kivitelben elérhetőek. Sima felület, lekerekített sarkok, ezáltal szebb megjelenés és jóval komfortosabb belső tér jellemzi őket, mint az alumíniumból készülteket.

A leírtakból jól látszik, hogy a két típus más és más erősségekkel rendelkezik. Az ideális modell kiválasztásához ezek mérlegelése szükséges, illetve egyéni preferenciák mentén érdemes meghozni a döntést.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását