2024. szeptember 20. - Friderika

Sakkolimpia - Polgár Juditot és Polgár Zsuzsát is díjazta a százéves FIDE

A legjobb női játékosnak járó elismerést Polgár Judit kapta, az elmúlt száz év legjobb női sakkedzője pedig Polgár Zsuzsa lett a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) megalapításának 100. évfordulója alkalmából rendezett budapesti díjátadó ünnepségen.
2024. szeptember 20. péntek 20:29 - HírExtra

A FIDE 100 Awards keretében 18 kategóriában adtak át elismeréseket. A legjobb férfi játékosnak járó díjat az ötszörös világbajnok norvég Magnus Carlsen nyerte el.

Az 1924-ben alapított nemzetközi szövetség centenáriumának tiszteletére rendezett díjátadóra a 45. sakkolimpia nyolcadik versenynapján került sor a magyar fővárosban.

Az egyes kategóriákban a FIDE illetékes bizottságai jelölték az arra méltónak tartott játékosokat és szervezeteket, egy-egy kategória nyerteséről pedig szavazással döntöttek - tájékoztatta a FIDE az MTI-t.

A legjobb női sakkozó kategóriájában tíz jelölés volt, a jelöltek mindegyike korábbi világbajnok.

A cím Polgár Judit, a georgiai Noa Gaprindashvili és az orosz-cseh-angol Vera Menchik között dőlt el, közülük került ki díjazottként a zsűri egyöntetű döntése alapján Polgár Judit.

Minden idők legerősebb női játékosa már 15 évesen kiérdemelte a nagymesteri címet, ő az egyetlen női sakkozó, aki bekerült a férfiak között a top 10-be.

A Magyar Szent István-renddel kitüntetett sakkozó kétszeres női sakkolimpiai bajnok, a nyílt kategóriában kétszeres olimpiai ezüstérmes, nyílt kategóriában egyéni Eb-bronzérmes, U14 és U12 korosztályos ifjúsági világbajnok a fiúk között.

Hétszer kapta meg a női sakk Oscart, közte az évszázad női sakkozójának járó Oscart is, 2021-ben beválogatták a World Chess Hall of Fame-be, a sportág hírességeinek csarnokába.

A legjobb férfi játékosnak járó díj három jelöltje Magnus Carlsen, a szovjet-orosz Garri Kaszparov és az amerikai Bobby Fischer volt, és a győztes Magnus Carlsen lett. A norvég nagymester ötszörös világbajnok a klasszikus idejű sakkban, valamint rapid- és villámsakk világbajnok, ötszörös sakk Oscar-díjas.

A legjobb női sakkedzőnek Polgár Zsuzsát választották.

Polgár Zsuzsa négyszeres sakkvilágbajnok, 15 éves korában vált a legmagasabban rangsorolt női sakkozóvá, majd 1991-ben ő volt a harmadik nő, aki elnyerte a FIDE-től a nagymesteri címet. Összesen 11 érmet nyert sakkolimpiákon.

Edzőként, szakíróként és a sakk népszerűsítőjeként számos fiataloknak szervezett sakktornát szponzorál, egyben a Susan Polgar Institute for Chess Excellence (SPICE) vezetője is az Egyesült Államok Missouri államában működő Webster University-n. 2008 és 2018 között a FIDE női sakkért felelős bizottságának vezetője volt.

Az elmúlt 100 év legjobb férfi sakkcsapatának Örményország válogatottját, legjobb női sakkcsapatának Georgia együttesét választotta meg a FIDE.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását