2024. szeptember 23. - Tekla

Hogyan keressünk állást fiatalként?

A fiataloknak kissé nehezebb a helyzete, ha álláskeresésről van szó, hiszen nem sok tapasztalattal rendelkeznek. A jó nevű iskola bizonyára sokat számít, ám a munkáltatók még jobban örülnek a gyakorlatnak.
2024. szeptember 23. hétfő 12:22 - HírExtra

Nem kell azonban kétségbeesni, az sem baj, ha nem szakirányú területen történt a feladatvégzés – a szociális képességek, soft skillek megszerzése a fő cél. Éppen ezért például bármely munka jó lehet a vendéglátás szegmensben is – ráadásul itt valóban sok a lehetőség. Nem egy olyan link van, ahol lehet nézelődni ez ügyben, például a veszpremallas.hu oldal is ilyen.

Miért jó, ha már diákként vállalunk munkát?

A diákok jellemzően csak napi pár órában tudnak elhelyezkedni a tanulás mellett, illetve szezonális munkát tudnak végezni. A nyári időszak az, amikor be tudnak kapcsolódni az álláspiaci körforgásba.

Ez a pár hónap viszont pont egybeesik a turisztikai csúcsponttal, így remek lehetőség adódik a 16-23 éveseknek arra, hogy a vendéglátóhelyeken, szállodákban, tóparti létesítményekben találjanak állást.

Számos előnnyel jár mindez, nézzünk is néhányat:

- Fejlődnek a különböző képességek, pl. problémamegoldás, empátia, együttműködés, monotóniatűrés.

- Részei lehetünk egy cégkultúrának, megismerhetjük a vállalati szokásokat.

- Kapcsolatokra tehetünk szert, amelyek a későbbiekben jól jönnek majd.

- Megtanuljuk a hatékony időbeosztást, tudni fogunk alkalmazkodni az elvárásokhoz.

- Szakmailag is fejlődünk egy-egy területen.

A felsorolás korántsem teljes körű, még számos pozitívuma van annak, ha diákként kipróbáljuk magunkat a munka világában.

Hogyan álljunk neki a feladatnak?

A legtöbben ma már a neten keresnek állást, hiszen jobbnál jobb oldalakon böngészhetünk. Vannak kimondottan olyan portálok is, amelyek az adott városban található munkákat gyűjtik össze, ilyen a már említett veszpremallas.hu is.

De kereshetünk kimondottan célirányosan is: ha megtetszik egy adott vállalat, nézzünk szét a weboldalán, és a karrier oldalon biztosan találunk majd információkat a jelentkezéssel kapcsolatban.

Ha valaki megfogadja a tanácsunkat, és úgy dönt, a vendéglátás-turizmus területén tesz egy próbát, annak az is jó ötlet, ha személyesen elmegy az adott étterembe, szállodába és ott érdeklődik a lehetőségekről. Cukrászdák, kifőzdék esetében gyakori, hogy a kirakatba tesznek ki hirdetést, ha üressé vált egy pozíció.

Készüljünk fel!

Mivel gyakran azonnal kell cselekedni, jobb, ha készen állunk, és már van egy megírt önéletrajz a tarsolyunkban. A fiatalok esetében ez nem egy hosszú dokumentum, egy oldalra biztosan kifér minden fontos dolog: név, elérhetőség, iskolák, eddigi munkahelyek, képességek.

Ha behívnak állásinterjúra, akkor szépen érdemes felöltözni, semmiképp se egy szakadt farmerban, trikóban jelenjünk meg. Fehér felső, sötét alj az általános viselet, de ettől el is térhetünk, a lényeg, hogy jó benyomást keltsünk.

Illik betartani az etikett szabályait, udvariasan viselkedni. Ez mindenképp fontos, ha amúgy is a vendéglátásban szeretnénk gyakorlatot szerezni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását